Džihadiste čeka dugogodišnja robija

Ako se džihadisti, koji su u uniformama Islamske države video-porukom pozivali na ubistva u BiH, ovdje i vrate, i budu privedeni licu pravde, prijeti im dugogodišnja robija.

Bosna i Hercegovina 06.06.2015 | 17:15
Džihadiste čeka dugogodišnja robija

Naime, akteri šokantne poruke, koja je prije nekoliko dana osvanula na internetu, "ogriješili" su se o više tačaka Krivičnog zakona BiH, koje tretiraju odlaske na strana ratišta, te podstrekavanje na terorizam.

Na primjer, neki od ovih džihadista pozvali su gledaoce šokantnog video-snimka da se pridruže IS, za šta je predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina. Isto tolikom kaznom, po zakonu, sankcionišu se oni koji vrbuju drugoga na počinjenje terorizma, a baš to je učinjeno u jezivoj poruci, kojom je pozvano na postavljanje eksploziva i trovanje bh. građana.

Uz sve to, svim ovim radikalnim islamistima prijete još najmanje tri godine jer su se, kako smo to u snimku mogli vidjeti, pridružili IS.
Borislav Bojić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, uvjerava da će Komisija, kada je riječ o ovom slučaju, zatražiti od institucija da izvrše obaveze propisane zakonom.

"Postoje dobri zakoni koji tretiraju ovu tematiku, i samo treba svako da radi svoj posao", naglasio je Bojić.

Član te komisije, Dušanka Majkić, takođe ističe da zakon predviđa da svi oni koji su bili na stranim ratištima odgovaraju za to kada se vrate.

"Ta lica će biti osuđena, ali to ne znači da će prestati s obukom 'novih' ljudi za odlazak na strana ratišta", navela je Majkićeva.
Reakcije na video-zapis, u kojem džihadisti pozivaju na ubistva u BiH i Srbiji, se ne stišavaju, pa je tako Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, kazao da je dobro što postoji zakon o sankcionisanju ratovanja u stranim državama, te istakao da se taj zakon mora striktno primjenjivati prema ljudima koji su uključeni u te aktivnosti.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da sve institucije u BiH i u svijetu treba da osude pozive Islamske države na nove terorističke napade u BiH i na Balkanu.

Miroslav Lazanski, vojnopolitički analitičar, komentarišući poziv muslimanima na terorističke napade na Balkanu, ocijenio je da treba biti oprezan, dodajući da IS preko društvenih mreža i interneta pokušava da širi svoj uticaj i uspijeva u tome.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, ocijenio je da video-poziv Islamske države da se radikalizuju napadi džihadista na Balkanu, prvenstveno na Kosmetu i u BiH, nije normalan i da je odraz zla, te izrazio nadu da se oni kojima je upućen neće odazvati, jer ih, što se Srbije tiče, čeka žestok odgovor.

Britanski džihadisti, koje regrutuje Islamska država, koriste kopnene rute kojima se kreću i krijumčari ljudima, kako bi neopaženo prešli preko Balkana, odakle dolaze do Sirije, pišu britanski mediji.

Dodaju da, navodno, postoji i cijela mreža "sigurnih kuća" u BiH, na Kosovu i u Albaniji, koje su vlasništvo simpatizera Islamske države, a gdje potencijalni džihadisti na putu ka Siriji ostavljaju mobilne telefone, SIM kartice i laptope, kako bi im se što teže ušlo u trag.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

cx

06.06.2015 16:02

Skoro su se opekli, teško da će ih iko iz BiH poslušati. Nadam se da neće.

ODGOVORITE
Name

Md

06.06.2015 18:05

Njih ce u Sarajevu docekati kao heroje a od ovog Bih sranja(sudstva)nemaju potrebe da se plase posto isti kao oni vode sudstvo

ODGOVORITE
Name

re md

06.06.2015 23:03

Nisi ni ti daleko od njih.....izgleda da te uzbudjuju....bolesnik.

ODGOVORITE
Name

007

07.06.2015 06:53

Kakav zakon,kakve trice.Te spodobe špartaju Sarajevom i Federacijom bez ikakvih problema.

ODGOVORITE
Name

md re.

07.06.2015 08:51

Sta ti znas koce koga docekati isti si dodik samo zavađas ko god zelio rat dabogda mu bio u kuci

ODGOVORITE
Name

Za:Md

08.06.2015 06:49

Ti si drug toliko nadojen fašizmom da tebi nema lijeka.

ODGOVORITE
Name

ŠUŠA

09.06.2015 19:18

Ko god ode na bilo koje strano ratište ratovati za bilo čije ideale treba mu automatski oduzeti BiH državljanstvo i zabraniti mu povratak u zemlju. Mnogim teroristima i drugim stranim plaćenicima su BiH vlasti dali državljanstvo baš zato što se nakon učešća u ratu na ovim prostorima nisu smjeli vratiti u svoju zemlju porijekla, gdje bi odgovarali za počinjene zločine. Ovako i pored zločina koje su počinili, BiH vlast im je omogućila da ovdje žive kao heroji koji vrbuju omladinu i šalju ih u smrt na tuđoj zemlji i zbog tuđih interesa. Savršeno je nevažno kojoj naciji pripadaju i na kojoj strani ratuju. KOME JE DO RATA - RAT MU U KUĆI BIO....!!!

ODGOVORITE