Годишњица формирања Зворничке бригаде

Поменом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на Централно спомен обиљежје, у Зворнику су данас обиљежене 23 године од формирања "Зворничке бригаде" и Специјалне јединице "Вукови са Дрине", које су, у оквиру Војске Републике Српске, часно и херојски учествовале у одбрани српског народа на простору Зворника и Републике Српске.

Република Српска 06.06.2015 | 21:48
Годишњица формирања Зворничке бригаде

У току одбрамбено-отаџбинског рата из "Зворничке бригаде" погинуло је 538 бораца, 32 су нестала, а 1.800 бораца је рањено, од којих 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Из Специјалне јединице "Вукови са Дрине" у току рата погинуо је 81 борац, а 700 теже и лакше рањено.

"Зворничка бригада" формацијски је била састављена од осам батаљона и Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине", као елитна јединица Војске Републике Српске.

Командант "Зворничке бригаде" Винко Пандуревић је, у краћем обраћању, честитао саборцима и грађанима Зворника оснивање "Зворничке бригаде" и легендарне јединице "Вукови са Дрине".

"Стојећи на овом мјесту испод застава `Зворничке бригаде` и јединице `Вукови са Дрине`, као и заставе Борачке организације Републике Српске за мене је част да послије дужег времена имам прилику да обиљежимо оснивање ових елитних јединица Војске Републике Српске", рекао је Пандуревић.

Истичући да је четири године у рату Војска Републике Српске бранила своју нејач и своја огњишта, као и политичку вољу српског народа, која је била изражена преко њених представника у Народној скупштини Републике Српске, Пандуревић је нагласио да ни данас ништа није мањи задатак борити се за Републику Српску у оквиру Дејтонске БиХ.

"Дејтонску БиХ сматрам довољним оквиром да српски народ може да оствари своје интересе и да буде равноправан са осталим народима", рекао је Пандуревић.

Припадник Специјалног одреда "Вукови са Дрине" Александар Деспотовић истакао је да је једини начин да се српски народ одбрани од зла, које се надвило над њим, било стварање елитних јединица у саставу Восје Републике Српске под јединственом командом.

"За одбрану српског народа и стварање Републике Српске погинули су многи борци и цивили стварајући слободу и Републику Српску, што морамо цијенити и никада не смијемо заборавити", рекао је Деспотовић.

"Зворничка бригада" је за успјехе, храброст и јунаштво њених припадника одликована Орденом "Петра Мркоњића", орденом "Милоша Обилића", "Карађорђевом звијездом", те медаљама за храброст које су добили најзаслужнији команданти батаљона, командири чета, водова и војници.

Помен на Централном спомен-обиљежју служило је мјесно свештенство, док су вијенце положиле породице погинулих припадника "Зворничке бригаде", команданти и командири ове бригаде, представници општине Зворник и многи други.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хало

07.06.2015 08:23

Срби из Зворника гдје сте на помену?Сједите у стану,гледате тенис и казете ај ста цу тамо. Да нам је бог дао памети а не заборавност били би сви овдје,да одамо посту онима који су заслузили.Цега се ви то стидите?Ста је то вама данас било преце?

ОДГОВОРИТЕ