Анализа: Нолетова лоша искуства са одлагањима...!

Два велика грен слем финала, померана због кише, Ђоковић је на крају губио.

Тенис 06.06.2015 | 12:20
Анализа: Нолетова лоша искуства са одлагањима...!

Неизвесно полуфинале Ролан Гароса између (1) Новака Ђоковића и (3) Ендија Мареја прекинуто је у петак увече у 20:35, пре свега због сумрака који се спустио над Паризом.

Помрачини у вечерњим сатима допринели су и тмурни кишоносни облаци који су се надвили над "Филип Шатрије" стадионом, па су званичници турнира одлучили да при резултату 3:3 у четвртом сету одложе меч за суботу.

Новак ће тада наставити битку са великим ривалом бранећи предност од 2:1 у сетовима (6:3, 6:3, 5:7, 3:3) у нади да га нови прекид у каријери, када су велики грен слем мечеви у питању, неће коштати победе и пласмана у 16. ГС финале.

Наш ас нема добра искуства са прекидима сусрета на грен слем турнирима.

На истом месту, 2012. године, Ђоковић је играо велико финале против, у том тренутку, неприкосновеног аса на шљаци, Рафаела Надала, а киша га је прекинула у моменту када је почео да "ломи" меч у своју корист.

Наиме, Надал је у недељу лако повео 2:0 у сетовима (4:6, 2:6) и чинило се да ће то бити његова нова, рутинска шетња до титуле на Ролан Гаросу, али је Новак тада узвратио, одбио да се преда без праве борбе, добио трећи сет резултатом 6:2 и направио брејк на старту четвртог. Међути, када је требало да сервира при резултату 2:1, почео је пљусак и финале је било одложено прво привремено, а онда и за понедељак.

Када су тенисери преспавали, одморили се, вратили на терен, загрејали поново и наставили, Надал је одмах направио брејк, вратио егал на 2:2 и онда "сломио" Ђоковића у финишу сета – 7:5.

Киша је била важан фактор и када су Ђоковић и Надал играли финале УС Опена 2010. године, што је било Новаку прво појављивање у грен слем финалу после деби тријумфа 2008. у Мелбурну, на Аустралијан Опену. Ђоковић је добио драматичан меч полуфинала против првог фаворита, Роџера Федерера, имао иза себе неколико тешких победа на турниру и великих "камбекова", а онда је финале одложено за цео дан – због олује која је тог септембра беснела над Њујорком и правила проблеме током целог турнира.

После неколико сати проведених на стадиону и повремених загревања за меч, Србин и Шпанац вратили су се на терен у понедељак у раним поподневним часовима и два пута почињали и настављали, а једна пауза током самог финала трајала је скоро четири сата.

Мало после 22 часа увече, у тренутку када су се у даљини виделе муње и громови, Ђоковић је испуцао лопту у аут, а Надал победом од 6:4, 5:7, 6:4, 6:2 ушао у групу од седам тенисера који су успели да освоје "цареер Гранд Слам", управо оно што Ђоковић тражи на текућем Ролан Гаросу.

Надал је тада освојио турнир који му је недостајао, УС Опен, а надамо се да ће прекид и одлагање овог пута помоћи Ђоковићу да постане тек осми човек на планети који је успео да освоји и Вимблдон и Ролан Гарос и УС Опен и Аустралијан Опен!

Нема стајања!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

06.06.2015 14:32

Одмори се до сутра и сретно за једини трофеј који ТИ недостаје.

ОДГОВОРИТЕ