Analiza: Noletova loša iskustva sa odlaganjima...!

Dva velika gren slem finala, pomerana zbog kiše, Đoković je na kraju gubio.

Tenis 06.06.2015 | 12:20
Analiza: Noletova loša iskustva sa odlaganjima...!

Neizvesno polufinale Rolan Garosa između (1) Novaka Đokovića i (3) Endija Mareja prekinuto je u petak uveče u 20:35, pre svega zbog sumraka koji se spustio nad Parizom.

Pomračini u večernjim satima doprineli su i tmurni kišonosni oblaci koji su se nadvili nad "Filip Šatrije" stadionom, pa su zvaničnici turnira odlučili da pri rezultatu 3:3 u četvrtom setu odlože meč za subotu.

Novak će tada nastaviti bitku sa velikim rivalom braneći prednost od 2:1 u setovima (6:3, 6:3, 5:7, 3:3) u nadi da ga novi prekid u karijeri, kada su veliki gren slem mečevi u pitanju, neće koštati pobede i plasmana u 16. GS finale.

Naš as nema dobra iskustva sa prekidima susreta na gren slem turnirima.

Na istom mestu, 2012. godine, Đoković je igrao veliko finale protiv, u tom trenutku, neprikosnovenog asa na šljaci, Rafaela Nadala, a kiša ga je prekinula u momentu kada je počeo da "lomi" meč u svoju korist.

Naime, Nadal je u nedelju lako poveo 2:0 u setovima (4:6, 2:6) i činilo se da će to biti njegova nova, rutinska šetnja do titule na Rolan Garosu, ali je Novak tada uzvratio, odbio da se preda bez prave borbe, dobio treći set rezultatom 6:2 i napravio brejk na startu četvrtog. Međuti, kada je trebalo da servira pri rezultatu 2:1, počeo je pljusak i finale je bilo odloženo prvo privremeno, a onda i za ponedeljak.

Kada su teniseri prespavali, odmorili se, vratili na teren, zagrejali ponovo i nastavili, Nadal je odmah napravio brejk, vratio egal na 2:2 i onda "slomio" Đokovića u finišu seta – 7:5.

Kiša je bila važan faktor i kada su Đoković i Nadal igrali finale US Opena 2010. godine, što je bilo Novaku prvo pojavljivanje u gren slem finalu posle debi trijumfa 2008. u Melburnu, na Australijan Openu. Đoković je dobio dramatičan meč polufinala protiv prvog favorita, Rodžera Federera, imao iza sebe nekoliko teških pobeda na turniru i velikih "kambekova", a onda je finale odloženo za ceo dan – zbog oluje koja je tog septembra besnela nad Njujorkom i pravila probleme tokom celog turnira.

Posle nekoliko sati provedenih na stadionu i povremenih zagrevanja za meč, Srbin i Španac vratili su se na teren u ponedeljak u ranim popodnevnim časovima i dva puta počinjali i nastavljali, a jedna pauza tokom samog finala trajala je skoro četiri sata.

Malo posle 22 časa uveče, u trenutku kada su se u daljini videle munje i gromovi, Đoković je ispucao loptu u aut, a Nadal pobedom od 6:4, 5:7, 6:4, 6:2 ušao u grupu od sedam tenisera koji su uspeli da osvoje "career Grand Slam", upravo ono što Đoković traži na tekućem Rolan Garosu.

Nadal je tada osvojio turnir koji mu je nedostajao, US Open, a nadamo se da će prekid i odlaganje ovog puta pomoći Đokoviću da postane tek osmi čovek na planeti koji je uspeo da osvoji i Vimbldon i Rolan Garos i US Open i Australijan Open!

Nema stajanja!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

06.06.2015 14:32

Odmori se do sutra i sretno za jedini trofej koji TI nedostaje.

ODGOVORITE