Финале ЛШ, најава: Барселона - Јувентус!

Кулминација фудбалске сезоне је у суботу (20.45х) када се у финалу Лиге шампиона у Берлину састају Јувентус и Барселона.

Фудбал 06.06.2015 | 12:00
Финале ЛШ, најава: Барселона - Јувентус!

Јувентус покушава да освоји трећи трофеј у елитном такмичењу у свом осмом финалу, а последњи пут су славили 1996. године.

Занимљиво је да ће и Барселона осми пут играти у финалу, али су Каталонци имали више успеха пошто су до сада освојили четири титуле од којих последњу пре четири године.

Обе екипе већ су освојиле дупле круне у домаћим такмичењима, а Јувентус ће, уколико победи, први пут у својој историји освојити триплу круну. Каталонци су то већ успели 2009. године када их је водио Пеп Гвардиола.

Изјаве пред финале:

Ђерар Пике: „Ми ћемо имати лопту и контролу. Иако је Јувентус италијански тим, мислим да и они воле да имају лопту у ногама. То су показали на Бернабеу, на веома тешкомс тадиону, када су били под притиском. Покушаће и у финалу исто да ураде. Иако имамо успеха у контрама, ми желимо да имамо посед.“

Нејмар: „Тешко је одабрати фаворита у оваквим мечевима. Обе екипе имају квалитетне играче, а то еј финале, имамо 90 минута да покажемо шта знамо. Даћемо све од себе да освојимо трофеј. Све је могуће у фудбалу. Надам се да можемо до победе.“

Ђанлуиђи Буфон: „Ово је циљ који сам јурио у последњих неколико година са саиграчима. Вероватно нисмо мислили да ћемо ове сезоне доћи до финала, јер смо претрпели велике промене са новим тренером. Мислили смо да ће нам требати неколико година да стигнемо до финала. Барселона је фаворит јер имају фантастичне индивидулаце као што су Меси, Суарес, Нејмар и Инијеста. Али и ми имамо Тевеса, Погбу, Маркизија. Имамо шансу.“

Леонардо Бонући: „Ова утакмица не може да се гледа као напад Барселоне против одбране Јувентуса. Желимо да одиграмо добар меч као што смо одиграли против Борусије Дортмунд. то је за нас била прекретница. Тада смо схватили да смо сјајан тим и због тога смо сада овде. Свих 11 играча на терену морају да се боре за сваку лопту. Много ће нам фалити капитен Кјелини, али ће и он бити уз нас и бодриће нас. Италијанске екипе су увек биле ањбоље у најтежим ситуацијама. Знамо да смо добри и покушаћемо да победимо за њега.“

Пут до финала:

Јувентус је лоше почео Лигу шампиона ове сезоне. Изгубио је два меча у групној фази и провукао се до осмине финала са само једним бодом више од Олимпијакоса. Ипак, у нокаут фази су били сјајни. Прво су избацили Борусију Дортмунд са укупних 5:1, а много тежи посао имали су против Монака у четвртфиналу.

У двомечу је био довољан гол Артура Видала са пенала, пошто је Буфонова мрежа остала нетакнута 180 минута.

У полуфиналу су наишли на браниоца трофеја Реал Мадрид и у првој утакмици код куће су славили са 2-1. У реваншу је Реал повео голом Роналда, али је бивши играч Мадриђана Алваро Мората донео Италијанима пласман у прво финале после 19 година.

Што се Барселоне тиче, она је много лакше прошла кроз групу. Била је прва у Ф групи испред Пари сен Жермена, а већ у осмини финала налетела је на Манчестер сити. У Енглеској је Суарес погодио два пута, а једном Агуеро, а на Камп Ноу је Иван Ракитић постигао једини гол.

У четвртфиналу је ривал био ПСЖ, а поново је суарес био сјајан. Уз његова два и један гол Нејмара Барса је славила са 3-1 у Паризу, а на Камп Ноу је Нејмар са два гола решио питање победника.

Лео Меси је био миран што се тиче голова у нокаут фази, али је заблистао против Бајерна у полуфиналу. На Камп Ноу је било 3:0 уз два гола Месија и један Нејмара, а у Минхену је Бајерн славио са недовољних 3-2.

Претходни дуели:

Ово ће бити седми пут да се Барселона и Јувентус састају у европским такмичењима. Последњи пут су играли у четвртфиналу Лиге шампиона 2003. године када је Јувентус прошао даље у двомечу са укупних 3-2.

Претходно су играли у полуфиналу Купа купова 1991. године када је Барса прошла даље уз сјајну игру Стоичкова са укупних 3-2 у два меча. Прве међусобне дуеле одграли су у четвртфиналу Европског Купа 1986. године када је успешнија била Барса у двомечу – 2-1.

Где се меч игра:

Први пут у историји финале Лиге шампиона биће одиграно у Берлину, а домаћин ће бити Олимпијски стадион. То је сјајна арена на којој је домаћин Херта, а стадион је направљен за Олимпијске игре 1936. године. Капацитет је 74.475 места.

То је пети немачки стадион на којем ће се играти финале Лиге шампиона после Некарстадиона у Штутгарту, Алианц арене и Олимпијског стадиона у Минхену, као и Шалкеове арене у Гелзенкирхену.

Судија:

Велико финале судиће Турчин Чунеит Чакир. Био је главни судија на полуфиналу Европског првенства 2012. између Португала и Шпаније, а у финалу је био четврти судија.

Контроверзно је искључио Нанија у друом мечу четвртфинала Лиге шампиона 2013. године, а искључио је и Гарија Кејхила у полуфиналу против Барселоне 2012. године.

Очекивани састави:

Јувентус: Буфон, Лихштајнер, Барзаљи, Бонући, Евра, Маркизио, Пирло, Погба, Видал, Мората, Тевес.

Барселона: Тер Штеген, Алвес, Пике, Марсћерано, Алба, Бускец, Ракитић, Инијеста, Меси, Суарес, Нејмар.

Коментари / 0

Оставите коментар