Finale LŠ, najava: Barselona - Juventus!

Kulminacija fudbalske sezone je u subotu (20.45h) kada se u finalu Lige šampiona u Berlinu sastaju Juventus i Barselona.

Fudbal 06.06.2015 | 12:00
Finale LŠ, najava: Barselona - Juventus!

Juventus pokušava da osvoji treći trofej u elitnom takmičenju u svom osmom finalu, a poslednji put su slavili 1996. godine.

Zanimljivo je da će i Barselona osmi put igrati u finalu, ali su Katalonci imali više uspeha pošto su do sada osvojili četiri titule od kojih poslednju pre četiri godine.

Obe ekipe već su osvojile duple krune u domaćim takmičenjima, a Juventus će, ukoliko pobedi, prvi put u svojoj istoriji osvojiti triplu krunu. Katalonci su to već uspeli 2009. godine kada ih je vodio Pep Gvardiola.

Izjave pred finale:

Đerar Pike: „Mi ćemo imati loptu i kontrolu. Iako je Juventus italijanski tim, mislim da i oni vole da imaju loptu u nogama. To su pokazali na Bernabeu, na veoma teškoms tadionu, kada su bili pod pritiskom. Pokušaće i u finalu isto da urade. Iako imamo uspeha u kontrama, mi želimo da imamo posed.“

Nejmar: „Teško je odabrati favorita u ovakvim mečevima. Obe ekipe imaju kvalitetne igrače, a to ej finale, imamo 90 minuta da pokažemo šta znamo. Daćemo sve od sebe da osvojimo trofej. Sve je moguće u fudbalu. Nadam se da možemo do pobede.“

Đanluiđi Bufon: „Ovo je cilj koji sam jurio u poslednjih nekoliko godina sa saigračima. Verovatno nismo mislili da ćemo ove sezone doći do finala, jer smo pretrpeli velike promene sa novim trenerom. Mislili smo da će nam trebati nekoliko godina da stignemo do finala. Barselona je favorit jer imaju fantastične individulace kao što su Mesi, Suares, Nejmar i Inijesta. Ali i mi imamo Tevesa, Pogbu, Markizija. Imamo šansu.“

Leonardo Bonući: „Ova utakmica ne može da se gleda kao napad Barselone protiv odbrane Juventusa. Želimo da odigramo dobar meč kao što smo odigrali protiv Borusije Dortmund. to je za nas bila prekretnica. Tada smo shvatili da smo sjajan tim i zbog toga smo sada ovde. Svih 11 igrača na terenu moraju da se bore za svaku loptu. Mnogo će nam faliti kapiten Kjelini, ali će i on biti uz nas i bodriće nas. Italijanske ekipe su uvek bile anjbolje u najtežim situacijama. Znamo da smo dobri i pokušaćemo da pobedimo za njega.“

Put do finala:

Juventus je loše počeo Ligu šampiona ove sezone. Izgubio je dva meča u grupnoj fazi i provukao se do osmine finala sa samo jednim bodom više od Olimpijakosa. Ipak, u nokaut fazi su bili sjajni. Prvo su izbacili Borusiju Dortmund sa ukupnih 5:1, a mnogo teži posao imali su protiv Monaka u četvrtfinalu.

U dvomeču je bio dovoljan gol Artura Vidala sa penala, pošto je Bufonova mreža ostala netaknuta 180 minuta.

U polufinalu su naišli na branioca trofeja Real Madrid i u prvoj utakmici kod kuće su slavili sa 2-1. U revanšu je Real poveo golom Ronalda, ali je bivši igrač Madriđana Alvaro Morata doneo Italijanima plasman u prvo finale posle 19 godina.

Što se Barselone tiče, ona je mnogo lakše prošla kroz grupu. Bila je prva u F grupi ispred Pari sen Žermena, a već u osmini finala naletela je na Mančester siti. U Engleskoj je Suares pogodio dva puta, a jednom Aguero, a na Kamp Nou je Ivan Rakitić postigao jedini gol.

U četvrtfinalu je rival bio PSŽ, a ponovo je suares bio sjajan. Uz njegova dva i jedan gol Nejmara Barsa je slavila sa 3-1 u Parizu, a na Kamp Nou je Nejmar sa dva gola rešio pitanje pobednika.

Leo Mesi je bio miran što se tiče golova u nokaut fazi, ali je zablistao protiv Bajerna u polufinalu. Na Kamp Nou je bilo 3:0 uz dva gola Mesija i jedan Nejmara, a u Minhenu je Bajern slavio sa nedovoljnih 3-2.

Prethodni dueli:

Ovo će biti sedmi put da se Barselona i Juventus sastaju u evropskim takmičenjima. Poslednji put su igrali u četvrtfinalu Lige šampiona 2003. godine kada je Juventus prošao dalje u dvomeču sa ukupnih 3-2.

Prethodno su igrali u polufinalu Kupa kupova 1991. godine kada je Barsa prošla dalje uz sjajnu igru Stoičkova sa ukupnih 3-2 u dva meča. Prve međusobne duele odgrali su u četvrtfinalu Evropskog Kupa 1986. godine kada je uspešnija bila Barsa u dvomeču – 2-1.

Gde se meč igra:

Prvi put u istoriji finale Lige šampiona biće odigrano u Berlinu, a domaćin će biti Olimpijski stadion. To je sjajna arena na kojoj je domaćin Herta, a stadion je napravljen za Olimpijske igre 1936. godine. Kapacitet je 74.475 mesta.

To je peti nemački stadion na kojem će se igrati finale Lige šampiona posle Nekarstadiona u Štutgartu, Alianc arene i Olimpijskog stadiona u Minhenu, kao i Šalkeove arene u Gelzenkirhenu.

Sudija:

Veliko finale sudiće Turčin Čuneit Čakir. Bio je glavni sudija na polufinalu Evropskog prvenstva 2012. između Portugala i Španije, a u finalu je bio četvrti sudija.

Kontroverzno je isključio Nanija u druom meču četvrtfinala Lige šampiona 2013. godine, a isključio je i Garija Kejhila u polufinalu protiv Barselone 2012. godine.

Očekivani sastavi:

Juventus: Bufon, Lihštajner, Barzalji, Bonući, Evra, Markizio, Pirlo, Pogba, Vidal, Morata, Teves.

Barselona: Ter Štegen, Alves, Pike, Marsćerano, Alba, Buskec, Rakitić, Inijesta, Mesi, Suares, Nejmar.

Komentari / 0

Ostavite komentar