Без проблема у Грчку преко Македоније

Обезбеђења на граници нема, а слично је и дуж целог пута кроз Македонију, укључујући и деоницу која пролази непосредно поред Куманова.

Регион 06.06.2015 | 10:20
Без проблема у Грчку преко Македоније

Људи не маре за хаос који се догодио пре непуних месец дана у Македонији, када је у сукобу полиције и терориста у Куманову убијено осам полицајаца и 14 албанских терориста. Срби масовно у Грчку иду преко Македоније.

Мали је број оних који на море иду преко Бугарске, што је након инцидента била препорука Министарства спољних послова.

Путујте без страха

Дарко Бојић из Грчке се са породицом вратио пре два дана. Ишли су преко Македоније. Путовање је глатко протекло и није било места страху.

"Ишли смо преко агенције, ситуација на македонској граници је потпуно уобичајна, све се одвија без икаквих проблема. Ништа чудно нисмо приметили ни у околини, никаквих додатних мера безбедности нема. Нама чак ни полицајац и цариник нису ушли у аутобус по пасоше, него им их је вођа пута сам однео. Ауто пут пролази баш поред Куманова, и тамо је такође све уобичајно. Делује као да тих немира никад није ни било, због тога је стварно глупо избегавати тај пут и клацкати се преко Бугарске", каже Бојић.

Избор је краћи пут

Сви Срби иду најкраћим путем преко Македоније. Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић за Наше новине каже да је главни разлог за то што је пут преко те земље једноставнији.

"Ретко је ко од индивидуалних туриста и од агенција које воде туристе у Грчку отишао преко Бугарске за ових месец дана. Можда само они који су путовали пар дана након ових инцидената у Куманову. Једноставније је на пут преко Македоније, а и тако смо навикли, лакше је за вожњу него преко Бугарске у којој је пут препун скретања, а углавном је и непознат нашим возачима. Људима који иду на Халкидики преко Бугарске додаје се значајна километража", објашњава Сеничић.

Спремни на непредвиђене околности

Сеничић наводи да без обзира на то што је ситуација у Македонији сада мирна, туристи и агенције ипак морају водити рачуна и бити спремни на непредвиђене околности.

"Сада је све у реду и може се опуштено ићи преко Македоније, али мој савет свим туристичким агенцијама које воде туре сада, је да пре кретања на пут за сваки случај изваде дозволу за Бугарску. Без дозволе се преко Бугарске не може, а никада се не зна шта се може издешавати у Македонији до њиховог повратка", додаје Сеничић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

околица

06.06.2015 08:37

Сад ми је лаксе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.06.2015 10:51

Све је супер док сиптари не припуцају

ОДГОВОРИТЕ