Bez problema u Grčku preko Makedonije

Obezbeđenja na granici nema, a slično je i duž celog puta kroz Makedoniju, uključujući i deonicu koja prolazi neposredno pored Kumanova.

Region 06.06.2015 | 10:20
Bez problema u Grčku preko Makedonije

Ljudi ne mare za haos koji se dogodio pre nepunih mesec dana u Makedoniji, kada je u sukobu policije i terorista u Kumanovu ubijeno osam policajaca i 14 albanskih terorista. Srbi masovno u Grčku idu preko Makedonije.

Mali je broj onih koji na more idu preko Bugarske, što je nakon incidenta bila preporuka Ministarstva spoljnih poslova.

Putujte bez straha

Darko Bojić iz Grčke se sa porodicom vratio pre dva dana. Išli su preko Makedonije. Putovanje je glatko proteklo i nije bilo mesta strahu.

"Išli smo preko agencije, situacija na makedonskoj granici je potpuno uobičajna, sve se odvija bez ikakvih problema. Ništa čudno nismo primetili ni u okolini, nikakvih dodatnih mera bezbednosti nema. Nama čak ni policajac i carinik nisu ušli u autobus po pasoše, nego im ih je vođa puta sam odneo. Auto put prolazi baš pored Kumanova, i tamo je takođe sve uobičajno. Deluje kao da tih nemira nikad nije ni bilo, zbog toga je stvarno glupo izbegavati taj put i klackati se preko Bugarske", kaže Bojić.

Izbor je kraći put

Svi Srbi idu najkraćim putem preko Makedonije. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić za Naše novine kaže da je glavni razlog za to što je put preko te zemlje jednostavniji.

"Retko je ko od individualnih turista i od agencija koje vode turiste u Grčku otišao preko Bugarske za ovih mesec dana. Možda samo oni koji su putovali par dana nakon ovih incidenata u Kumanovu. Jednostavnije je na put preko Makedonije, a i tako smo navikli, lakše je za vožnju nego preko Bugarske u kojoj je put prepun skretanja, a uglavnom je i nepoznat našim vozačima. Ljudima koji idu na Halkidiki preko Bugarske dodaje se značajna kilometraža", objašnjava Seničić.

Spremni na nepredviđene okolnosti

Seničić navodi da bez obzira na to što je situacija u Makedoniji sada mirna, turisti i agencije ipak moraju voditi računa i biti spremni na nepredviđene okolnosti.

"Sada je sve u redu i može se opušteno ići preko Makedonije, ali moj savet svim turističkim agencijama koje vode ture sada, je da pre kretanja na put za svaki slučaj izvade dozvolu za Bugarsku. Bez dozvole se preko Bugarske ne može, a nikada se ne zna šta se može izdešavati u Makedoniji do njihovog povratka", dodaje Seničić.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

okolica

06.06.2015 08:37

Sad mi je lakse...

ODGOVORITE
Name

Md

06.06.2015 10:51

Sve je super dok siptari ne pripucaju

ODGOVORITE