РГ: Вавринка - Цонга 3:1, реакције...

Швајцарски тенисер Станислас Вавринка рекао је после пласмана у финале Ролан Гароса да је свестан да када игра свој тенис може свакога да победи. Француски тенисер Жо-Вилфрид Цонга рекао је да је разочаран после пораза од Станисласа Вавринке из Швајцарске у полуфиналу Ролан Гароса.

Тенис 06.06.2015 | 11:00
РГ: Вавринка - Цонга 3:1, реакције...

Вавринка је у првом полуфиналу на другом Грен слему сезоне славио са 6:3, 6:7, 7:6, 6:4 против миљеника домаће публике Жо-Вилфрида Цонге. У недељу ће се за титулу борити са бољим из дуела Новака Ђоковића и Ендија Марија, који ће наставити свој меч у суботу, пошто је у петак увече прекинут због олује.

Пре само годину дана, после освајања Аустралијан Опена, Вавринка је елиминисан већ у првој рунди, а сада је стигао до финала. Ту чињеницу Швајцарац је прокоментарисао на занимљив начин.

“Тешко је одржати хладну главу сваке недеље. У томе је велика разлика између ‘велике четворке’ (Ђоковића, Федерера, Марија и Надала) у односу на остале тенисере”, нагласио је Вавринка.

Вавринка је потом дубље анализирао разлику између прошле и ове сезоне.

“Прошле сезоне сам играо одлично пре доласка овде. Веровао сам у своју игру, али нисам био присутан током првог меча. Направио сам толико грешака. Нисам могао да нађем начин, не како да одиграм најбоље, већ како да победим. Сада је другачије. Играо сам одлично и пун самопоуздања. Дуго сам играо у Мадриду, Риму, Женеви, касно сам дошао овде. И драго ми је због тога, јер нисам размишљао много о Паризу, Ролан Гаросу, игрању у пет сетова. На крају, ту је и моја игра. Када играм најбоље што могу, знам да могу да победим свакога. Фокусирам се на сваки меч и играо сам веома добро од почетка такмичења. Много сам фокусиран на начин како играм, како се ментално борим са притиском. Ипак, и даље сам изненађен и срећан како сам играо до сада”, нагласио је Вавринка.

Вавринка је у јуниорским данима освојио Ролан Гарос, а за финале у сениорској конкуренцији каже да је нешто посебно.

“Финале Ролан Гароса је остварење сна за мене. Ово је турнир који ценим. Осећам се као код куће, иако француски навијачи, наравно, навијају за своје тенисере. То је турнир који сам обожавао да гледам као клинац, а и увек сам волео да играм на шљаци”, истакао је Вавринка.

Швајцарац се потом осврнуо на сам меч са Цонгом, током којег су виђене 32 брејк лопте, а он је спасао 17.

“Велико је изненађење видети толико брејк шанси, не само његових, већ и мојих. Али, мислим да играч који је имао брејк лопту није имао много прилика да их искористи. У тим тренуцима смо обојица одлично сервирали, на првом поену смо били агресивни. Био је ово тежак меч. На пример, при 5:5 у другом сету имао сам много шанси за брејк, али је онда он сјајно сервирао, враћао ми је лоптицу форхендом и ја нисам ту ништа могао. Да је било другачије, то би променило меч”, нагласио је Вавринка.

“Разочаран сам. Волео бих да сам могао да победим. Али, дао сам све од себе и не жалим. Требало је да искористим неке прилике, имао сам брејк шансе, али сам их пропустио. Једноставно, када пропустите толике шансе, логично је да изгубите”, рекао је Цонга.

Цонга је нагласио да висока температура у Паризу није утицала на њега.

“Било је топло, али ми није сметало. Ривал је био тај који ми је отежао живот”, истакао је Цонга.

На питање шта би било да је искористио једну од шест брејк прилика које је имао у трећем сету, Цонга је рекао:

“Не можемо да мењамо историју. Да сам освојио трећи сет, можда бих и победио, а опет, можда бих и изгубио. У сваком случају, био би то потпуно другачији меч. Већ сам рекао, имао сам своје шансе, али нисам био прибран тада. Зато сам изгубио”.

Коментари / 0

Оставите коментар