Гдје је нестао "Гангнам стајл"?

Неко време било је готово немогуће отићи негде, а не чути песму Гангнам стајл, који је постао глобални хит 2012. године.

Свијет 05.06.2015 | 22:38
Гдје је нестао "Гангнам стајл"?

Међутим, упркос успеху још два сингла и причама о освајању америчког тржишта, од тада се мало чуло о реперу из Јужне Кореје-Сају.

К-поп чини музичку сцену Кореје, а њен амбасадор је Сај који је на Западу зарадио око 55 милиона долара, а сличне износе зарађује и од уносног кинеског тржишта где сарађује са светски познатим пијанистом Ланг Лангом.

Сајева одлука да се фокусира на музичко тржиште у Азији може бити показатељ да идустрија забаве ту има највећи профит који се процењује на 95.7 милијарди долара.

Менаџер Скутер Браун који је открио мегазвезде попут Џастина Бибера и Карли Реј Џепсен изјавио је за ББЦ да му је управо Сај отворио очи када је у питању јужнокорејска музичка сцена и њене звезде.

"К-поп као жанр улаже много у своје спотове са јединственим визуалним ефектима," рекао је Браун и додао да управо такви визуални ефекти омогућавају људима који не разумеју језик, да ипак разумеју ту врсту музике.

Они који нису свесни популарности овог жанра, Брауново откриће ће то променити.

Двадесетчетворогодишња корејска поп сензација ЦЛ (Чарин Ли) привлачи пажњу многих америчких продуцената и модних креатора. Она је била део најпопуларније групе 2НЕ1 и као певачица и реперка стекла је велику популарност.

“Желимо да јој помогнемо да свој таленат пренесе и у Сједињене Америчке Државе,” рекао је Браун.

Сада се поставља питање да ли ће њој поћи за руком да уради оно што је Сају замало успело, а то је да успешно К-поп представи остатку света.

"Одрасла сам слушајући енглеске бендове и амерички поп," изјавила је ЦЛ и додала да је након осам година каријере на азијском музичком тржишту спремна за нове изазове.

Као многи припадници К-поп индустрије, ЦЛ је започела свој "тренинг" са 15 година.

Од ње се очекивало да усклади школу и свакодневне вежбе које су укључивале певање, играње, глуму, часове језика и у екстремним случајевима пластичну хирургију.

То је исцрпљујући процес који може да потраје годинама пре него што уметник постане спреман за дебитовање.

"Целокупна развојна структура уметника је потпуно другачија у САД него у Кореји," изјавио је Скутер Браун и додао да ће тек доћи до продора К-попа на америчко али и светско музичко тржиште.

Извор: ББЦ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дрина

06.06.2015 16:46

Троси цовјек паре

ОДГОВОРИТЕ