Gdje je nestao "Gangnam stajl"?

Neko vreme bilo je gotovo nemoguće otići negde, a ne čuti pesmu Gangnam stajl, koji je postao globalni hit 2012. godine.

Svijet 05.06.2015 | 22:38
Gdje je nestao "Gangnam stajl"?

Međutim, uprkos uspehu još dva singla i pričama o osvajanju američkog tržišta, od tada se malo čulo o reperu iz Južne Koreje-Saju.

K-pop čini muzičku scenu Koreje, a njen ambasador je Saj koji je na Zapadu zaradio oko 55 miliona dolara, a slične iznose zarađuje i od unosnog kineskog tržišta gde sarađuje sa svetski poznatim pijanistom Lang Langom.

Sajeva odluka da se fokusira na muzičko tržište u Aziji može biti pokazatelj da idustrija zabave tu ima najveći profit koji se procenjuje na 95.7 milijardi dolara.

Menadžer Skuter Braun koji je otkrio megazvezde poput Džastina Bibera i Karli Rej Džepsen izjavio je za BBC da mu je upravo Saj otvorio oči kada je u pitanju južnokorejska muzička scena i njene zvezde.

"K-pop kao žanr ulaže mnogo u svoje spotove sa jedinstvenim vizualnim efektima," rekao je Braun i dodao da upravo takvi vizualni efekti omogućavaju ljudima koji ne razumeju jezik, da ipak razumeju tu vrstu muzike.

Oni koji nisu svesni popularnosti ovog žanra, Braunovo otkriće će to promeniti.

Dvadesetčetvorogodišnja korejska pop senzacija CL (Čarin Li) privlači pažnju mnogih američkih producenata i modnih kreatora. Ona je bila deo najpopularnije grupe 2NE1 i kao pevačica i reperka stekla je veliku popularnost.

“Želimo da joj pomognemo da svoj talenat prenese i u Sjedinjene Američke Države,” rekao je Braun.

Sada se postavlja pitanje da li će njoj poći za rukom da uradi ono što je Saju zamalo uspelo, a to je da uspešno K-pop predstavi ostatku sveta.

"Odrasla sam slušajući engleske bendove i američki pop," izjavila je CL i dodala da je nakon osam godina karijere na azijskom muzičkom tržištu spremna za nove izazove.

Kao mnogi pripadnici K-pop industrije, CL je započela svoj "trening" sa 15 godina.

Od nje se očekivalo da uskladi školu i svakodnevne vežbe koje su uključivale pevanje, igranje, glumu, časove jezika i u ekstremnim slučajevima plastičnu hirurgiju.

To je iscrpljujući proces koji može da potraje godinama pre nego što umetnik postane spreman za debitovanje.

"Celokupna razvojna struktura umetnika je potpuno drugačija u SAD nego u Koreji," izjavio je Skuter Braun i dodao da će tek doći do prodora K-popa na američko ali i svetsko muzičko tržište.

Izvor: BBC

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

drina

06.06.2015 16:46

Trosi covjek pare

ODGOVORITE