Турска: Експлозија на скупу опозиције

Две особе су погинуле, а 100 је рањено у експлозијама током митинга прокурдске опозиционе Народне демократске партије на југоистоку Турске. Безбедносне снаге употребиле сузавац и водене топове.

Свијет 05.06.2015 | 21:15
Турска: Експлозија на скупу опозиције

Најмање 25 особа послато је у болнице, рекао је турски министар Мехмет Мезиноглу за агенцију Анадолија, преноси Тањуг.

Агенција АФП је навела да су у Дијарбакиру одјекнуле две експлозије, што појачава тензије два дана уочи парламентарних избора. Потом су накратко избили и сукоби између активиста и полиције, али су безбедносне снаге употребиле сузавац и водене топове.

После експлозија, страначки званичници су отказали митинг.

У нападу на возило Народне демократске партије (НДП) пре два дана убијен је возач, а пре неколико недеља у експлозији бомбе у канцеларијама те прокурдске странке у Адани и суседној Мерсини рањено је шест особа, подсетила је агенција АП.

У Турској се у недељу одржавају парламентарни избори који представљају важан тест за странку председника Реџепа Тајипа Ердогана, чију би жељу да измени устав и издејствује већа председничка овлашћења могла да осујети прокурдска Народна демократска партија, као одлучујући фактор за исход гласања.

Избори за нови сазив 550-чланог парламента, на којима право гласа има 56 милиона Турака, одржавају се у критичном тренутку у модерној историји ове земље, с обзиром на неизвесност која лебди изнад њеног пута ка ЕУ, њене способности да контролише 1.300 километара дугу границу са Ираком и Сиријом, и будућности 1,8 милиона сиријских избеглица у Турској.

Према свим прогнозама, НДП би могла освојити четврту позицију са нешто изнад или испод 10 одсто гласова, а управо је тај проценат граница између тријумфа и пораза, јер према стриктном правилу само странка која пређе тај праг може да има своје посланике у парламенту, преноси АФП.

Уколико НДП освоји више од 10 одсто гласова, могла би да "помрси конце" Ердогановој Партији правде и развоја (АКП) која жели да претвори парламентарни систем у председнички, а прокурдска партија би владајућу странку чак могла и да присили да оформи коалицију.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цx

05.06.2015 20:30

Читав регион иде у рат. Балкан плус Турска и те земље около. У Ираку и Сирији се већ одавно и увелико ратује. На сваком кораку само рат.

ОДГОВОРИТЕ