Turska: Eksplozija na skupu opozicije

Dve osobe su poginule, a 100 je ranjeno u eksplozijama tokom mitinga prokurdske opozicione Narodne demokratske partije na jugoistoku Turske. Bezbednosne snage upotrebile suzavac i vodene topove.

Svijet 05.06.2015 | 21:15
Turska: Eksplozija na skupu opozicije

Najmanje 25 osoba poslato je u bolnice, rekao je turski ministar Mehmet Mezinoglu za agenciju Anadolija, prenosi Tanjug.

Agencija AFP je navela da su u Dijarbakiru odjeknule dve eksplozije, što pojačava tenzije dva dana uoči parlamentarnih izbora. Potom su nakratko izbili i sukobi između aktivista i policije, ali su bezbednosne snage upotrebile suzavac i vodene topove.

Posle eksplozija, stranački zvaničnici su otkazali miting.

U napadu na vozilo Narodne demokratske partije (NDP) pre dva dana ubijen je vozač, a pre nekoliko nedelja u eksploziji bombe u kancelarijama te prokurdske stranke u Adani i susednoj Mersini ranjeno je šest osoba, podsetila je agencija AP.

U Turskoj se u nedelju održavaju parlamentarni izbori koji predstavljaju važan test za stranku predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiju bi želju da izmeni ustav i izdejstvuje veća predsednička ovlašćenja mogla da osujeti prokurdska Narodna demokratska partija, kao odlučujući faktor za ishod glasanja.

Izbori za novi saziv 550-članog parlamenta, na kojima pravo glasa ima 56 miliona Turaka, održavaju se u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj.

Prema svim prognozama, NDP bi mogla osvojiti četvrtu poziciju sa nešto iznad ili ispod 10 odsto glasova, a upravo je taj procenat granica između trijumfa i poraza, jer prema striktnom pravilu samo stranka koja pređe taj prag može da ima svoje poslanike u parlamentu, prenosi AFP.

Ukoliko NDP osvoji više od 10 odsto glasova, mogla bi da "pomrsi konce" Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja (AKP) koja želi da pretvori parlamentarni sistem u predsednički, a prokurdska partija bi vladajuću stranku čak mogla i da prisili da oformi koaliciju.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cx

05.06.2015 20:30

Čitav region ide u rat. Balkan plus Turska i te zemlje okolo. U Iraku i Siriji se već odavno i uveliko ratuje. Na svakom koraku samo rat.

ODGOVORITE