СП: Шта треба ''Орлићима'' за пролаз даље?

Србија - Мексико, субота 6. јун у 6 ујутро. То је време када ће "орлићи" на Новом Зеланду војевати битку за пласман у осмину финала Светског првенства. Сви на конференцији причали на шпанском језику, укључујући селектора Србије.

Фудбал 05.06.2015 | 19:00
СП: Шта треба ''Орлићима'' за пролаз даље?

Вељко Пауновић је бриљирао на конференцији за новинаре у Данедину, уочи утакмице 3. кола Групе Д против Мексика у суботу ујутро (6х - по средњеевропском, односно "нашем" времену), утакмице која ће одлучити о пласману у наредну фазу Светског првенства на Новом Зеланду.

Пауновић је причао на шпанском језику, јер су сви остали актери конференције за медије причали исти језик - селектор Мексика, Серхио Алмагуе, као и сви присутни новинари били су са шпанског говорног подручја, укључујући и репортера званчног ФИФА сајта.

"Добро смо расположени и са оптимизмом дочекујемо утакмицу. Још од самог доласка, знали смо да је ова група вероватно најтежа, али сигурно најнеизвеснија на првенству, није без разлога названа 'групом смрти'. Али моји момци су показали да имају завидан карактер, да имају победнички менталитет и да знају одлично да играју фудбал. Сада нас чека Мексико, тим који изузетно поштујем и који има неколико врхунских играча, будућих светских звезда. Верујем да ће наша игра бити на нивоу који смо до сада показали и да ће то бити довољно да остваримо први и основни циљ, пласман међу 16 репрезентација на свету", рекао је Пауновић, преноси сајт ФСС.

КАЛКУЛАЦИЈА

Дан уочи непосредног расплета у групи Д, све селекције бавиле су се математиком и рачунале евентуалне опције, с обзиром да је ситуација на табели изједначена и да сви имају по три бода.

Србија има најбољу "стартну" позицију, јер једина има позитивну гол разлику, што нам омогућује да у случају нерешеног исхода са Мексиком сигурно освојимо другу позицију, без обзира на исход друге утакмице.

"Орлићи", чак могу да буду и први са ремијем, али под условом да се и друга утакмица заврши без победника, што би била заиста јединствена ситуација, а интересантно је да су Мали и Уругвај за сада потпуно поравнати у свим параметрима (бодови, укупна гол разлика).

На техничком састанку уочи утакмице, представници ФИФА објаснили су да ће уколико Уругвај и Мали одиграју нерешено, морати да се обави жреб, који је последњи на листи критеријума у случају да су сви остали изједначени. За разлику од УЕФА такмичења, на Првенствима света се не узима у обзир фер-плеј коефицијент, па ће последњи такмичарски дан у нашој групи свакако бити веома занимљив.

Такође, калкулације око евентуалних ривала у наредној рунди су веома незахвалне, али је скоро извесно да ће другопласирана селекција из наше групе ићи на Бразил, победника групе Е, а тај дуел играо би се у Њу Плимауту 11. јуна. Победник наше групе наставља боравак у Данедину, где ће 10. јуна играти са неком од трећепласираних селекција из група Б, Е или Ф.

У случају да "орлићи" заврше као трећи у групи, мораће да сачекају расплет свих утакмица прве фазе и да се надају евентуалном пласману у наредну рунду, где би играли против победника групе А у Окланду или против победника групе Б (Гана) у Велингтону, у оба случаја 10. јуна.

Ипак, сви наши играчи поручују: "Остајемо у Данедину и после Мексика. Лепо нам је овде".

Коментари / 0

Оставите коментар