SP: Šta treba ''Orlićima'' za prolaz dalje?

Srbija - Meksiko, subota 6. jun u 6 ujutro. To je vreme kada će "orlići" na Novom Zelandu vojevati bitku za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva. Svi na konferenciji pričali na španskom jeziku, uključujući selektora Srbije.

Fudbal 05.06.2015 | 19:00
SP: Šta treba ''Orlićima'' za prolaz dalje?

Veljko Paunović je briljirao na konferenciji za novinare u Danedinu, uoči utakmice 3. kola Grupe D protiv Meksika u subotu ujutro (6h - po srednjeevropskom, odnosno "našem" vremenu), utakmice koja će odlučiti o plasmanu u narednu fazu Svetskog prvenstva na Novom Zelandu.

Paunović je pričao na španskom jeziku, jer su svi ostali akteri konferencije za medije pričali isti jezik - selektor Meksika, Serhio Almague, kao i svi prisutni novinari bili su sa španskog govornog područja, uključujući i reportera zvančnog FIFA sajta.

"Dobro smo raspoloženi i sa optimizmom dočekujemo utakmicu. Još od samog dolaska, znali smo da je ova grupa verovatno najteža, ali sigurno najneizvesnija na prvenstvu, nije bez razloga nazvana 'grupom smrti'. Ali moji momci su pokazali da imaju zavidan karakter, da imaju pobednički mentalitet i da znaju odlično da igraju fudbal. Sada nas čeka Meksiko, tim koji izuzetno poštujem i koji ima nekoliko vrhunskih igrača, budućih svetskih zvezda. Verujem da će naša igra biti na nivou koji smo do sada pokazali i da će to biti dovoljno da ostvarimo prvi i osnovni cilj, plasman među 16 reprezentacija na svetu", rekao je Paunović, prenosi sajt FSS.

KALKULACIJA

Dan uoči neposrednog raspleta u grupi D, sve selekcije bavile su se matematikom i računale eventualne opcije, s obzirom da je situacija na tabeli izjednačena i da svi imaju po tri boda.

Srbija ima najbolju "startnu" poziciju, jer jedina ima pozitivnu gol razliku, što nam omogućuje da u slučaju nerešenog ishoda sa Meksikom sigurno osvojimo drugu poziciju, bez obzira na ishod druge utakmice.

"Orlići", čak mogu da budu i prvi sa remijem, ali pod uslovom da se i druga utakmica završi bez pobednika, što bi bila zaista jedinstvena situacija, a interesantno je da su Mali i Urugvaj za sada potpuno poravnati u svim parametrima (bodovi, ukupna gol razlika).

Na tehničkom sastanku uoči utakmice, predstavnici FIFA objasnili su da će ukoliko Urugvaj i Mali odigraju nerešeno, morati da se obavi žreb, koji je poslednji na listi kriterijuma u slučaju da su svi ostali izjednačeni. Za razliku od UEFA takmičenja, na Prvenstvima sveta se ne uzima u obzir fer-plej koeficijent, pa će poslednji takmičarski dan u našoj grupi svakako biti veoma zanimljiv.

Takođe, kalkulacije oko eventualnih rivala u narednoj rundi su veoma nezahvalne, ali je skoro izvesno da će drugoplasirana selekcija iz naše grupe ići na Brazil, pobednika grupe E, a taj duel igrao bi se u Nju Plimautu 11. juna. Pobednik naše grupe nastavlja boravak u Danedinu, gde će 10. juna igrati sa nekom od trećeplasiranih selekcija iz grupa B, E ili F.

U slučaju da "orlići" završe kao treći u grupi, moraće da sačekaju rasplet svih utakmica prve faze i da se nadaju eventualnom plasmanu u narednu rundu, gde bi igrali protiv pobednika grupe A u Oklandu ili protiv pobednika grupe B (Gana) u Velingtonu, u oba slučaja 10. juna.

Ipak, svi naši igrači poručuju: "Ostajemo u Danedinu i posle Meksika. Lepo nam je ovde".

Komentari / 0

Ostavite komentar