Одлучено - Србија копа пут испод Фрушке Горе

Влада Србије и Фонд за капитална улагања Војводине суфинансираће израду идејног пројекта три деонице пута Нови Сад – Рума.

Србија 05.06.2015 | 16:36
Одлучено - Србија копа пут испод Фрушке Горе

Потпредседница владе Зорана Михајловић и директор Управе за капитална улагања АП Војводина Небојша Маленковић потписали су уговор који предвиђа пренос 76,8 милиона динара том министарству за суфинансирање израде идејног пројекта за три деонице брзе саобраћајнице од Новог Сада до Руме.

По ранијим информацијама, нови пут између Руме и Новог Сада с тунелом кроз Фрушку Гору, требало би да буде дугачак 33 километра и да има обилазнице око Руме и Петроварадина.

"Доста је било приче - градићемо Фрушкогорски коридор, о којем се до сада пуно причало, али је мало урађено. Ми желимо да се то промени и данашњим потписивањем уговора о преносу средстава за суфинансирање идејног пројекта убрзано стварамо предуслове да се овај путни правац гради", рекла је Михајловић у Влади Србије.

Она је поручила да је став владе и министарства да ниједан пројекат не сме да стоји, као и да је тзв. Фрушкогорски коридор пројекат од великог значаја за грађане Војводине и Србије.

"Инсистирала сам да се овај пројекат врати међу приоритете и да се на њему ради много брже него у претходним годинама. Изградња Фрушкогорског коридора омогућава растерећење саобраћаја у градском језгру Новог Сада, спајање индустријских зона и боље повезивање Срема и Мачве са Банатом", додала је Михајловићева.

Према њеним речима, у перспективи овај путни правац треба да омогући повезивање Коридора 10 и Коридора 4 и стварање најкраће везе између Босне и Румуније.

Јавна набавка за израду Идејног пројекта три деонице, укупне дужине 37,18 километара, биће расписана до 19. јуна. Укупна вредност јавне набавке је 153,8 милиона динара, од чега је у државном буџету обезбеђено 77 милиона.

Закључивање уговора с најбољим понуђачем очекује се најкасније средином септембра, пише у саопштењу.

До краја ове године требало би да буде завршен идејни пројекат за најмање једну деоницу, што ће омогућити почетак сукцесивне изградње деоница већ у првој половини следеће године.

Паралелно са израдом Идејног пројекта, радиће се економске анализе да би се нашло најбоље решење за финансирање изградње.

Идејни пројекат за четврту деоницу Фрушкогорског коридора - од почетка обилазнице око Руме, до петље са аутопутем Београд-Загреб, биће урађен по завршетку студије изводљивости коју припремају Путеви Србије, наводи се у саопштењу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Питање

05.06.2015 15:19

Хоће ли тај туњел радити Интеграл. 30цм дневно, каже Станковић на телевизији.

ОДГОВОРИТЕ