Радончић стиже са клупе за резервне играче?

Распад власти у ФБиХ и непрестани сукоби лидера ХДЗ-а БиХ, Драгана Човића, с председником ДФ-а, Жељком Комшићем, натерали су Бакира Изетбеговића и СДА да почну озбиљно да раде на помирењу с Фахрудином Радончићем и његовим СББ-ом који, према сазнањима Пресса, представљају једину опцију владајућој коалицији како би била спречена потпуна блокада власти у Федерацији и на нивоу БиХ!

Босна и Херцеговина 05.06.2015 | 14:08
Радончић стиже са клупе за резервне играче?

Након што је Влада ФБиХ, прегласавањем министара из ДФ-а, јуче усвојила спорну уредбу којом именовања руководећег кадра у државним предузећима више неће вршити ресорна министарства, већ цела влада, а Жељко Комшић, уочи јучерашње ванредне седнице Председништва ДФ-а изјавио да је коалиција пукла и да више не постоји парламентарна већина у Федерацији, извори нашег листа тврде да је сада постало само питање дана када ће Комшић, како кажу, дефинитивно дићи сидро и изаћи из власти не само на ентитетском већ и на бх. нивоу!

Стални сукоби између Драгана Човића и Жељка Комшића постали су камен око врата не само за ФБиХ већ и за нормалан рад Савета министара БиХ.

С обзиром на то да је било каква власт у Федерацији и на нивоу БиХ немогућа без Човићевог ХДЗ-а, јасно је да ће чак и Бакир Изетбеговић, који је иначе близак с лидером ДФ-а и који се у његовим досадашњим сукобима са Човићем постављао као Комшићев тутор, морати свог "штићеника" да пусти низ воду и потражи нека друга решења, истичу наши саговорници.

На основу броја посланика у Парламенту ФБиХ и Парламентарној скупштини БиХ, као и распореда снага у кантонима, за стабилност будуће власти без Комшићевог ДФ-а једино намеће решење укључивања СББ-а у извршну власт.

Иако је математички могуће да се нови састав Владе ФБиХ и Савета министара БиХ направи са СДП-ом, а не са Радончићевом странком, таква опција је мало вероватна, а и у СДП-у не би пристали да "утрче" као резерва.

Ако ДФ заиста одлучи да изађе из власти, потпуна блокада у Федерацији и на нивоу БиХ једино може бити спречена тако што би Радончићев СББ пристао да закопа ратне секире са СДА и уђе у извршну власт.

Пре тога је потребно да дође до неке врсте јавног помирења између Изетбеговића и Радончића, што уопште није искључено, јер обојица важе за прагматичне полиитчаре - закључују наши саговорници.

Извор: Пресс.рс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алтернатива

05.06.2015 12:13

Једино рјешење је да Тунгузија изврши анексију БиХ и преузме управљање над истом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жарко

05.06.2015 12:31

Значи ближи се смјена у Савјету министара излази Савез за промјене, а улази СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

компа

05.06.2015 12:54

Једино ала и најреалније је подјелити се! Свако своме, а босње нек глабарес судзукарес! Да се овај народ висе не зајебава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.06.2015 14:20

Цовиц је највеца фу.... коју има власт у БиХ.Тајкун се боји затвора и цини све да загорца зивот свима у БиХ јер тако плива и пребацује паре а и обецање Милу мора да испуни.Јесу сви додијали и нема сансе да се крене напријед.Много је лопова у овој дрзави и сви се боје затвора ,те на све нацине таласају и све кобајаги у име народа.Ми њих не занимамо уопсте њих занимају привилегије и паре свеједно Србин,Муслиман или Хрват нема разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бутрос гхали

05.06.2015 17:31

Па ове националне странке су досле на власт и досло је до рата .Послије рата вец 20 год.опет исте странке , па зар мислите да це ови људи иста добро донијети народу.Али народ ко народ свако гласа за свога па ето тако је како је. Власт се мозе промијенити , тј. Ове националисте скинути са власти ако за њи њих никако не гласамо вец за неке минорне странке само да се висе скине постојеца гарнитура а онда опет избори па ако нови буду добри нека раде.