Radončić stiže sa klupe za rezervne igrače?

Raspad vlasti u FBiH i neprestani sukobi lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića, s predsednikom DF-a, Željkom Komšićem, naterali su Bakira Izetbegovića i SDA da počnu ozbiljno da rade na pomirenju s Fahrudinom Radončićem i njegovim SBB-om koji, prema saznanjima Pressa, predstavljaju jedinu opciju vladajućoj koaliciji kako bi bila sprečena potpuna blokada vlasti u Federaciji i na nivou BiH!

Bosna i Hercegovina 05.06.2015 | 14:08
Radončić stiže sa klupe za rezervne igrače?

Nakon što je Vlada FBiH, preglasavanjem ministara iz DF-a, juče usvojila spornu uredbu kojom imenovanja rukovodećeg kadra u državnim preduzećima više neće vršiti resorna ministarstva, već cela vlada, a Željko Komšić, uoči jučerašnje vanredne sednice Predsedništva DF-a izjavio da je koalicija pukla i da više ne postoji parlamentarna većina u Federaciji, izvori našeg lista tvrde da je sada postalo samo pitanje dana kada će Komšić, kako kažu, definitivno dići sidro i izaći iz vlasti ne samo na entitetskom već i na bh. nivou!

Stalni sukobi između Dragana Čovića i Željka Komšića postali su kamen oko vrata ne samo za FBiH već i za normalan rad Saveta ministara BiH.

S obzirom na to da je bilo kakva vlast u Federaciji i na nivou BiH nemoguća bez Čovićevog HDZ-a, jasno je da će čak i Bakir Izetbegović, koji je inače blizak s liderom DF-a i koji se u njegovim dosadašnjim sukobima sa Čovićem postavljao kao Komšićev tutor, morati svog "štićenika" da pusti niz vodu i potraži neka druga rešenja, ističu naši sagovornici.

Na osnovu broja poslanika u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i rasporeda snaga u kantonima, za stabilnost buduće vlasti bez Komšićevog DF-a jedino nameće rešenje uključivanja SBB-a u izvršnu vlast.

Iako je matematički moguće da se novi sastav Vlade FBiH i Saveta ministara BiH napravi sa SDP-om, a ne sa Radončićevom strankom, takva opcija je malo verovatna, a i u SDP-u ne bi pristali da "utrče" kao rezerva.

Ako DF zaista odluči da izađe iz vlasti, potpuna blokada u Federaciji i na nivou BiH jedino može biti sprečena tako što bi Radončićev SBB pristao da zakopa ratne sekire sa SDA i uđe u izvršnu vlast.

Pre toga je potrebno da dođe do neke vrste javnog pomirenja između Izetbegovića i Radončića, što uopšte nije isključeno, jer obojica važe za pragmatične poliitčare - zaključuju naši sagovornici.

Izvor: Press.rs

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Alternativa

05.06.2015 12:13

Jedino rješenje je da Tunguzija izvrši aneksiju BiH i preuzme upravljanje nad istom.

ODGOVORITE
Name

Žarko

05.06.2015 12:31

Znači bliži se smjena u Savjetu ministara izlazi Savez za promjene, a ulazi SNSD.

ODGOVORITE
Name

kompa

05.06.2015 12:54

Jedino ala i najrealnije je podjeliti se! Svako svome, a bosnje nek glabares sudzukares! Da se ovaj narod vise ne zajebava!

ODGOVORITE
Name

Ja

05.06.2015 14:20

Covic je najveca fu.... koju ima vlast u BiH.Tajkun se boji zatvora i cini sve da zagorca zivot svima u BiH jer tako pliva i prebacuje pare a i obecanje Milu mora da ispuni.Jesu svi dodijali i nema sanse da se krene naprijed.Mnogo je lopova u ovoj drzavi i svi se boje zatvora ,te na sve nacine talasaju i sve kobajagi u ime naroda.Mi njih ne zanimamo uopste njih zanimaju privilegije i pare svejedno Srbin,Musliman ili Hrvat nema razlike.

ODGOVORITE
Name

butros ghali

05.06.2015 17:31

Pa ove nacionalne stranke su dosle na vlast i doslo je do rata .Poslije rata vec 20 god.opet iste stranke , pa zar mislite da ce ovi ljudi ista dobro donijeti narodu.Ali narod ko narod svako glasa za svoga pa eto tako je kako je. Vlast se moze promijeniti , tj. Ove nacionaliste skinuti sa vlasti ako za nji njih nikako ne glasamo vec za neke minorne stranke samo da se vise skine postojeca garnitura a onda opet izbori pa ako novi budu dobri neka rade.