Радници "Трудбеника" у генералном штрајку

Радници Фабрике "Трудбеник" из Добоја ступили су се јутрос у генерални штрајк, јер управа није испоштовала договор о редовној исплати плата, увезивању радног стажа, питању здравственог осигурања, редовној исплати за превоз, набавци ХТЗ одјеће и обезбјеђивању посла за све раднике, рекао је предсједник Штрајкачког одбора Предраг Јоргић.

Република Српска 05.06.2015 | 13:40
Радници "Трудбеника" у генералном штрајку

Представници Штрајкачког одбора, након јутрошњег неуспјешног састанка са представницима Управе, захтијевају цјелокупну исплату сада већ 17 заосталих плата, јер, како наводе, "посла има, али не знају гдје паре одлазе".

Јоргић за лоше стање у Фабрици компресора и пнеуматских алата "Трудбеник" терети сумњиво пословање сестринских предузећа "Енерџи" и "Компаир", које доводи у везу са већинским власником Пером Букејловићем.
Директор "Трудбеника" Лука Милош није коментарисао јутрошњу обуставу рада.

Радници су у генерални штрајк ступили 9. фебруара, захтијевајући да им буде исплаћено тада 15 заосталих плата и доприноса, да се нађе рјешење за повезивање осам и по година радног стажа и да им се омогуће бољи услови рада.

Штрајк је обустављен крајем марта, након што су Штрајкачки одбор и Управа склопили начелан договор да радницима буде исплаћена мајска плата, 60 одсто априлске, те да се преостали заостаци исплаћују у мјесечним траншама.

Исплата по основу заосталих потраживања радницима, која износе око 6,9 милиона КМ, дијелом би се реализовала и продајом дијела непотребног земљишта у власништву "Трудбеника".

Договор је подразумијевао и потписивање рјешења о већинском синдикату који дјелује у "Трудбенику".

Јоргић је навео да "Трудбеник" тренутно запошљава око 115 радника, од којих је двадесетак дужи временски период на принудном чекању.

Извор: Независне

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Василије

05.06.2015 11:58

Коме сте ви дали свој глас на последњим изборима? И вас и сав народ варају из дана у дан, али шта треба да се деси да прогледате?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

05.06.2015 11:58

Браво за Свјетлану Ценић и Перу Букејловића који су стручно уништили ово предузеће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

05.06.2015 12:10

Предузећа могу водити само виспрени и стручни, а надасве поштени дипломирани инжењери. Уз то они морају преузети и водјење државе и уредити исту тако да предузећа могу да раде. Али, то не може бити остварено док ми гласамо за сву ту багру. Већ двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

05.06.2015 13:43

Предузеца воде менадзери. Инзењери раде другу врсту посла.

Name

Цезар

05.06.2015 15:16

Микаило, ти твоји менаџери не знају ни како се зову. Они не разумију процес рада и не могу водити предузећа. Економисти могу водити само економски сектор у предузећу, обрачунавати плате, вршити набавке и продају производа а фирму мора водити инжењер. Ако се ради о развојном или производном то јест правом предузећу које ствара нову вриједност. А ако се ради о трговини онда може ту фирму да води тај твој менаџер. Да би се трговало може се бити потпуно неписмен. Нема велике разлике измедју такозваних менаџера и неписмених. Економија је досадна материја,за оне који имају мозга наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм..

05.06.2015 18:43

Радници који нису примили толике плате возе добра аута, увијек имају за алкохол, гурају фирму у стецај...Знаци неко их плаца да се унисти фабрика да би се досло до земљиста..вјероватно да би никле зграде или да се земљисте прода муслиманима, који су купили све око Трудбеника..Погледајте даље од носа!

ОДГОВОРИТЕ