Radnici "Trudbenika" u generalnom štrajku

Radnici Fabrike "Trudbenik" iz Doboja stupili su se jutros u generalni štrajk, jer uprava nije ispoštovala dogovor o redovnoj isplati plata, uvezivanju radnog staža, pitanju zdravstvenog osiguranja, redovnoj isplati za prevoz, nabavci HTZ odjeće i obezbjeđivanju posla za sve radnike, rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora Predrag Jorgić.

Republika Srpska 05.06.2015 | 13:40
Radnici "Trudbenika" u generalnom štrajku

Predstavnici Štrajkačkog odbora, nakon jutrošnjeg neuspješnog sastanka sa predstavnicima Uprave, zahtijevaju cjelokupnu isplatu sada već 17 zaostalih plata, jer, kako navode, "posla ima, ali ne znaju gdje pare odlaze".

Jorgić za loše stanje u Fabrici kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" tereti sumnjivo poslovanje sestrinskih preduzeća "Enerdži" i "Kompair", koje dovodi u vezu sa većinskim vlasnikom Perom Bukejlovićem.
Direktor "Trudbenika" Luka Miloš nije komentarisao jutrošnju obustavu rada.

Radnici su u generalni štrajk stupili 9. februara, zahtijevajući da im bude isplaćeno tada 15 zaostalih plata i doprinosa, da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i da im se omoguće bolji uslovi rada.

Štrajk je obustavljen krajem marta, nakon što su Štrajkački odbor i Uprava sklopili načelan dogovor da radnicima bude isplaćena majska plata, 60 odsto aprilske, te da se preostali zaostaci isplaćuju u mjesečnim tranšama.

Isplata po osnovu zaostalih potraživanja radnicima, koja iznose oko 6,9 miliona KM, dijelom bi se realizovala i prodajom dijela nepotrebnog zemljišta u vlasništvu "Trudbenika".

Dogovor je podrazumijevao i potpisivanje rješenja o većinskom sindikatu koji djeluje u "Trudbeniku".

Jorgić je naveo da "Trudbenik" trenutno zapošljava oko 115 radnika, od kojih je dvadesetak duži vremenski period na prinudnom čekanju.

Izvor: Nezavisne

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vasilije

05.06.2015 11:58

Kome ste vi dali svoj glas na poslednjim izborima? I vas i sav narod varaju iz dana u dan, ali šta treba da se desi da progledate?!

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

05.06.2015 11:58

Bravo za Svjetlanu Cenić i Peru Bukejlovića koji su stručno uništili ovo preduzeće!

ODGOVORITE
Name

Cezar

05.06.2015 12:10

Preduzeća mogu voditi samo vispreni i stručni, a nadasve pošteni diplomirani inženjeri. Uz to oni moraju preuzeti i vodjenje države i urediti istu tako da preduzeća mogu da rade. Ali, to ne može biti ostvareno dok mi glasamo za svu tu bagru. Već dvadeset godina.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

05.06.2015 13:43

Preduzeca vode menadzeri. Inzenjeri rade drugu vrstu posla.

Name

Cezar

05.06.2015 15:16

Mikailo, ti tvoji menadžeri ne znaju ni kako se zovu. Oni ne razumiju proces rada i ne mogu voditi preduzeća. Ekonomisti mogu voditi samo ekonomski sektor u preduzeću, obračunavati plate, vršiti nabavke i prodaju proizvoda a firmu mora voditi inženjer. Ako se radi o razvojnom ili proizvodnom to jest pravom preduzeću koje stvara novu vrijednost. A ako se radi o trgovini onda može tu firmu da vodi taj tvoj menadžer. Da bi se trgovalo može se biti potpuno nepismen. Nema velike razlike izmedju takozvanih menadžera i nepismenih. Ekonomija je dosadna materija,za one koji imaju mozga naravno.

ODGOVORITE
Name

Hmm..

05.06.2015 18:43

Radnici koji nisu primili tolike plate voze dobra auta, uvijek imaju za alkohol, guraju firmu u stecaj...Znaci neko ih placa da se unisti fabrika da bi se doslo do zemljista..vjerovatno da bi nikle zgrade ili da se zemljiste proda muslimanima, koji su kupili sve oko Trudbenika..Pogledajte dalje od nosa!

ODGOVORITE