Фонд ПИО: Кредит пречи од сахране

Директор Фонда пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић, потврдио је да се средстава која Фонд исплаћује у случају смрти пензионера за трошкове сахране од 500 КМ могу користити као обезбјеђење кредита код микрокредитних организација, али до сада, каже није било таквих исплата.

Република Српска 05.06.2015 | 12:21
Фонд ПИО: Кредит пречи од сахране

„Фонд ПИО Републике Српске је сервис осигураника и корисника права и као такав има потписане уговоре са многим привредним субјектима из различитих привредних дјелатности за које корисници права искажу заинтересованост за одређени вид сарадње, било да се ради о куповини робе или кориштењу услуга са одложеним плаћањем.Тренутно Фонд има потписане уговоре о вршењу обуставе са 127 правних лица, од чега су три микрокредитна друштва. Уговор са Првим пензионерским микрокредитним друштвом о вршењу обустава на примања корисника права из пензијског и инвалидског осигурања потписан је 2012. године”, наводи Милић.

Милић истиче да се обустава врши на основу потписане и овјерене административне забране на пензиона примања од стране корисника права.

“У складу са Законом средства обезбијеђена за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања користе се за исплату пензија, трошкове исплате пензија, погребне трошкове за умрлог корисника пензије и остале трошкове, што представља правни основ за поступање у смислу обустава у корист привредних субјеката које су са Фондом закључиле уговор”.

Милић каже да је ствар договора корисника пензије и даваоца услуге, продавца робе или кредитора у којем обиму и на који начин ће се вршити обустава на примањима. Сходно потписаној изјави о сагласности на обустави дијела примања, Фонд ПИО потписује уговор са привредним субјектима и врши обуставу.

“До сада није постојао случај да се вршила обустава исплате погребних трошкова по основу уговора о вршењу обустава на примања корисника права из пензијског и инвалидског осигурања”, тврди директор Фонда ПиО Републике Српске.

Уговор о вршењу обустава на примања корисника права из пензијског и инвалидског осигурања, који је током 2012. године Фонд ПИО Републике Српске потписао са Првим пензионерским микрокредитним друштвом изазвао је бројна реаговања и опречна мишљења у овдашњој јавности, са јасним алузијама на незаконитост таквог понашања, а све због клаузуле да се „могу вршити и обуставе од средстава која се исплаћују за случај смрти корисника права на име трошкова сахране“.

Извор: Цапитал.ба

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

сасарс

05.06.2015 10:45

На шта смо спали!!! лакташка џ....а и мртве задужује! Били једном једни Срби, честити и поштени људи...Данас смо фукара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

05.06.2015 10:57

Нисам знао да постоји ова врста уговора Фонда ПИО са неким (вјероватно одабраним) привредним друштвима. Ово је један од класичних начина (има их више) како Фонд ПИО, умјесто да штити пензионере, директно их ЖИВОТНО УГРОЖАВА. Како ??? Фонд ПИО пристаје да врши обуставе дијела (можда и цијеле, ко зна) пензије по основу задуживања пензионера на име потрошачких кредита, или куповине роба на кредит. На тај начим Фонд ПИО; (а) стимулише прекомјерно задуживање пензионера код "одабраних" привредних друштава (микрокредитних организација, или продаваца роба на мало), и (б) фаворизује само оне привредне субјекте које он (Фонд ПИО) одабере. Тиме пензионерима шаље поруку, типа: "можеш да се задужиш (можда и прекомјерно) али само код оних субјеката које сам ја одабрао". Било би интересантно видјети који су то субјекти, и ко су њихови власници. Ово је противзаконито, јер би Фонд МОРАО да прихвати и извршава сваки налог свог пензионера на тзв. административну забрану, без обзира да ли је робе купио, или кредит подигао, код субјекта који са Фондом ПИО има, или нема, уговор. При томе, Фонд је дужан да води рачуна, али су дужни и привредни субјекти који продају робу или дају кредит, да ли се пензионери задужују до лимита прописаног законом, да се не деси да се пензионери прекомјерно задужују и тако, из властите нужде због малих пензија, стављају у позицију да немају од чега да живе. Лично мислим да овдје има и елемената кривичног дјела (злоупотреба положаја фаворизовањем привредних субјеката на тржишту), па би било добро чути и мишљење великог броја привредних субјеката (сигуран сам да их има) који нису имали ту срећу да са Фондом ПИО закључе те "привилеговано фаворизоване" уговоре. Не брани се џаба и невјешто овај анонимни директор Фонда ПИО (за мене анонимни).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Денy

05.06.2015 20:32

Причате глупости и у бившој држави су били кредити за пензионере или специјализоване продавнице за наше старије, такође знам да сваки правни субјекат може да направи уговор са било којим фондом да ли то био Мио или Пио без неких веза или везица. А то што сте ви неостварени и сви су вам криви то је ваш проблем.

Name

сноуден

05.06.2015 11:00

Фонд пио Рс није у слузби градјана да им олакса њихова права јер за то градјани уплацују самодоприносе.Отац ми је предао захтјев за пензију пре две године и ниста. Испуњава и године стакрости и стаз. Кад год назовете број правне слузбе нити мозете добити било кога, а камоли правни одговор и ако је фонд као дрзавна институција дузан захтјеву странке одговорити у року од мјесец дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

05.06.2015 11:21

Фуј. Е народе јеси стока кога ти изабираш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.06.2015 11:23

Милиц је послусник резима и све це урадити како се трази од њега како би задрзао своју позицију. Наравно при томе це своје помоцнике да натјера да то ураде увијек са неким изговором висе силе и интереса насе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАС РАМУЗА

05.06.2015 11:58

Средства која се исплаћују за трошкове сахране припадају лицу које је сахранило пензионера а не пензионеру. Па како је онда могуће да се тим средствима обезбјеђује кредит који је подигао пензионер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер

05.06.2015 12:09

Па посаљите у затвор цовјека који је укарао пензионерске паре. Или немојте себи давати плате и пустите људе да на миру умру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

05.06.2015 12:49

Ма , не вриједи ни умирати. Жив или мртав , вазда си задужен ! А ,велика браћа увијек надју наћин да будеш доњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М ГРАД

05.06.2015 13:11

МОЈИ СУГРАДЈАНИ КАЈА МГ МИНД И ТЕГЕЛТИЈА ВОЛЕ ПАРЕ КОЈЕ СУ ПРЕДВИДЈЕНЕ ЗА САХРАНЕ ЈЕР ЊИХОВА МИКРОКРЕДИТНА ОРГАНИЗАЦИЈА ТАЈ НОВАЦ УЗИМА КАО КОЛАТЕРАЛ А ОБА СУ ВЕЛИКИ ВЈЕРНИЦИ НАРОЦИТО КАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

милена

05.06.2015 13:15

Хоце ли и овог мјесеца пензије бити тамо неког 23 или ко зна којег датума?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима космос

05.06.2015 15:06

Ко се задужи, потпише обавезу да враћа. Дуг се такође наслеђује. Тако да је ово све чисто.

ОДГОВОРИТЕ