Fond PIO: Kredit preči od sahrane

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić, potvrdio je da se sredstava koja Fond isplaćuje u slučaju smrti penzionera za troškove sahrane od 500 KM mogu koristiti kao obezbjeđenje kredita kod mikrokreditnih organizacija, ali do sada, kaže nije bilo takvih isplata.

Republika Srpska 05.06.2015 | 12:21
Fond PIO: Kredit preči od sahrane

„Fond PIO Republike Srpske je servis osiguranika i korisnika prava i kao takav ima potpisane ugovore sa mnogim privrednim subjektima iz različitih privrednih djelatnosti za koje korisnici prava iskažu zainteresovanost za određeni vid saradnje, bilo da se radi o kupovini robe ili korištenju usluga sa odloženim plaćanjem.Trenutno Fond ima potpisane ugovore o vršenju obustave sa 127 pravnih lica, od čega su tri mikrokreditna društva. Ugovor sa Prvim penzionerskim mikrokreditnim društvom o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja potpisan je 2012. godine”, navodi Milić.

Milić ističe da se obustava vrši na osnovu potpisane i ovjerene administrativne zabrane na penziona primanja od strane korisnika prava.

“U skladu sa Zakonom sredstva obezbijeđena za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koriste se za isplatu penzija, troškove isplate penzija, pogrebne troškove za umrlog korisnika penzije i ostale troškove, što predstavlja pravni osnov za postupanje u smislu obustava u korist privrednih subjekata koje su sa Fondom zaključile ugovor”.

Milić kaže da je stvar dogovora korisnika penzije i davaoca usluge, prodavca robe ili kreditora u kojem obimu i na koji način će se vršiti obustava na primanjima. Shodno potpisanoj izjavi o saglasnosti na obustavi dijela primanja, Fond PIO potpisuje ugovor sa privrednim subjektima i vrši obustavu.

“Do sada nije postojao slučaj da se vršila obustava isplate pogrebnih troškova po osnovu ugovora o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja”, tvrdi direktor Fonda PiO Republike Srpske.

Ugovor o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji je tokom 2012. godine Fond PIO Republike Srpske potpisao sa Prvim penzionerskim mikrokreditnim društvom izazvao je brojna reagovanja i oprečna mišljenja u ovdašnjoj javnosti, sa jasnim aluzijama na nezakonitost takvog ponašanja, a sve zbog klauzule da se „mogu vršiti i obustave od sredstava koja se isplaćuju za slučaj smrti korisnika prava na ime troškova sahrane“.

Izvor: Capital.ba

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

sasars

05.06.2015 10:45

Na šta smo spali!!! laktaška dž....a i mrtve zadužuje! Bili jednom jedni Srbi, čestiti i pošteni ljudi...Danas smo fukara!

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

05.06.2015 10:57

Nisam znao da postoji ova vrsta ugovora Fonda PIO sa nekim (vjerovatno odabranim) privrednim društvima. Ovo je jedan od klasičnih načina (ima ih više) kako Fond PIO, umjesto da štiti penzionere, direktno ih ŽIVOTNO UGROŽAVA. Kako ??? Fond PIO pristaje da vrši obustave dijela (možda i cijele, ko zna) penzije po osnovu zaduživanja penzionera na ime potrošačkih kredita, ili kupovine roba na kredit. Na taj načim Fond PIO; (a) stimuliše prekomjerno zaduživanje penzionera kod "odabranih" privrednih društava (mikrokreditnih organizacija, ili prodavaca roba na malo), i (b) favorizuje samo one privredne subjekte koje on (Fond PIO) odabere. Time penzionerima šalje poruku, tipa: "možeš da se zadužiš (možda i prekomjerno) ali samo kod onih subjekata koje sam ja odabrao". Bilo bi interesantno vidjeti koji su to subjekti, i ko su njihovi vlasnici. Ovo je protivzakonito, jer bi Fond MORAO da prihvati i izvršava svaki nalog svog penzionera na tzv. administrativnu zabranu, bez obzira da li je robe kupio, ili kredit podigao, kod subjekta koji sa Fondom PIO ima, ili nema, ugovor. Pri tome, Fond je dužan da vodi računa, ali su dužni i privredni subjekti koji prodaju robu ili daju kredit, da li se penzioneri zadužuju do limita propisanog zakonom, da se ne desi da se penzioneri prekomjerno zadužuju i tako, iz vlastite nužde zbog malih penzija, stavljaju u poziciju da nemaju od čega da žive. Lično mislim da ovdje ima i elemenata krivičnog djela (zloupotreba položaja favorizovanjem privrednih subjekata na tržištu), pa bi bilo dobro čuti i mišljenje velikog broja privrednih subjekata (siguran sam da ih ima) koji nisu imali tu sreću da sa Fondom PIO zaključe te "privilegovano favorizovane" ugovore. Ne brani se džaba i nevješto ovaj anonimni direktor Fonda PIO (za mene anonimni).

ODGOVORITE
Name

Deny

05.06.2015 20:32

Pričate gluposti i u bivšoj državi su bili krediti za penzionere ili specijalizovane prodavnice za naše starije, takođe znam da svaki pravni subjekat može da napravi ugovor sa bilo kojim fondom da li to bio Mio ili Pio bez nekih veza ili vezica. A to što ste vi neostvareni i svi su vam krivi to je vaš problem.

Name

snouden

05.06.2015 11:00

Fond pio Rs nije u sluzbi gradjana da im olaksa njihova prava jer za to gradjani uplacuju samodoprinose.Otac mi je predao zahtjev za penziju pre dve godine i nista. Ispunjava i godine stakrosti i staz. Kad god nazovete broj pravne sluzbe niti mozete dobiti bilo koga, a kamoli pravni odgovor i ako je fond kao drzavna institucija duzan zahtjevu stranke odgovoriti u roku od mjesec dana.

ODGOVORITE
Name

bivši

05.06.2015 11:21

Fuj. E narode jesi stoka koga ti izabiraš.

ODGOVORITE
Name

Pero

05.06.2015 11:23

Milic je poslusnik rezima i sve ce uraditi kako se trazi od njega kako bi zadrzao svoju poziciju. Naravno pri tome ce svoje pomocnike da natjera da to urade uvijek sa nekim izgovorom vise sile i interesa nase RS.

ODGOVORITE
Name

GLAS RAMUZA

05.06.2015 11:58

Sredstva koja se isplaćuju za troškove sahrane pripadaju licu koje je sahranilo penzionera a ne penzioneru. Pa kako je onda moguće da se tim sredstvima obezbjeđuje kredit koji je podigao penzioner?

ODGOVORITE
Name

penzioner

05.06.2015 12:09

Pa posaljite u zatvor covjeka koji je ukarao penzionerske pare. Ili nemojte sebi davati plate i pustite ljude da na miru umru.

ODGOVORITE
Name

Superhik

05.06.2015 12:49

Ma , ne vrijedi ni umirati. Živ ili mrtav , vazda si zadužen ! A ,velika braća uvijek nadju naćin da budeš donji.

ODGOVORITE
Name

M GRAD

05.06.2015 13:11

MOJI SUGRADJANI KAJA MG MIND I TEGELTIJA VOLE PARE KOJE SU PREDVIDJENE ZA SAHRANE JER NJIHOVA MIKROKREDITNA ORGANIZACIJA TAJ NOVAC UZIMA KAO KOLATERAL A OBA SU VELIKI VJERNICI NAROCITO KAJA

ODGOVORITE
Name

milena

05.06.2015 13:15

Hoce li i ovog mjeseca penzije biti tamo nekog 23 ili ko zna kojeg datuma?

ODGOVORITE
Name

Sima kosmos

05.06.2015 15:06

Ko se zaduži, potpiše obavezu da vraća. Dug se takođe nasleđuje. Tako da je ovo sve čisto.

ODGOVORITE