"Док је Путин на власти Русија ван Г 7"

Канадски премијер Стивен Харпер изјавио је у четвртак да Русији не треба дозволити да се врати у Групу 7 док је Владимир Путин председник.

Свијет 05.06.2015 | 08:20
"Док је Путин на власти Русија ван Г 7"

Харпер је у ексклузивном интервјуу за АП рекао да очекује да та група неће никада дозволити Путину да се вратили. Он је то изјавио уочи своје посете Украјини и састанка Групе 7 у Немачкој крајем ове недеље.

Харпер је рекао да је чак и много пре кризе у Украјини, Русија поткопала основу за припадност групи богатих земаља. Он је такође приметио да је Русија појачала дубинске патроле бомбардера у близини ваздушног простора Северне Америке. Г-7 је прошле године суспендовала Русију, али није искључила могућност да је поново прими. "Ја не мислим да Русија под Владимиром Путином спада у Г7. И тачка!", рекао је Харпер.

"Канада би се врло, врло оштро успротивила да Путин икада поново седне за тај сто. Био би нужан консензус да се Русију врати, а тог консензуса једноставно неће бити".

Премијер је рекао да је Русија далеко од тога да је истомишљеник осталих земаља.

"Русија чешће намерно покушава да буде стратешки противник, да се намерно супротставља добрим стварима које покушавамо да постигнемо у свету, и то ни због чега другог, него само да би им се успротивила", рекао је Харпер.

Харпер је рекао је "ментални склоп тог типа којим се бавимо, тај да се Хладни рат није завршио, те 'Ја морам да се борим да некако променим завршетак' ". "Ја не мислим да не постоји било који начин да се, с тим лидером, ;Русија икада промени", рекао је Харпер.

Путин је добио мање од топле добродошлица од Харпера новембра прошле године, када му је пришао да би се руковали на самиту Г-20 у Аустралији. Харпер је рекао Путину: "Мислим да ћу се руковати с вама, али имам само једну ствар да вам кажем: Морате изаћи из Украјине".

На питање шта му је Путин одговорио, Харпер је рекао да је Путин негирао да је ушао у Украјину.

"То је типична врста руске спољне политике - само кажу да је црно бело, иако сви знају супротно. Мислим да докле год је то њихов став: да нас само третирају као да смо сви глупи, заиста нема смисла дијалог с њима", рекао је Харпер.

Харпер приметио да је Русија појачала патроле својих бомбардера дугог долета у ваздушном простору у близини Северне Америке од када је почео сукоб у Украјини.

"Та земља је показала вољу да напада своје суседе, да заиста запоседне територију која јој не припада, тако да не мислим да би требало да олако узмемо ту ескалацију непријатељскох војног држања. То треба озбиљно третирати", рекао је Харпер.

Један високи канадски званичник је рекао да је Русија више него удвостручила патроле бомбардера дугог долета, и то и у близини ваздушног простора Северне Америке, и других земаља Запада.

Тај званичник који не жели да му се објави име јер није овлашћен да говори јавно, рекао је да су прошле године биле 52 такве руске патроле, док их је у претходне две године било по 23.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ко но бесе ти?

05.06.2015 08:58

Ста ти Стеване прицас,када те цар Путин не ј..е ни за сто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додано

05.06.2015 09:18

Тразили сте ,гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лекција из лијепог понашања

05.06.2015 09:43

Очита Харпер Путину лекцију из лијепог понашања.

ОДГОВОРИТЕ