"Dok je Putin na vlasti Rusija van G 7"

Kanadski premijer Stiven Harper izjavio je u četvrtak da Rusiji ne treba dozvoliti da se vrati u Grupu 7 dok je Vladimir Putin predsednik.

Svijet 05.06.2015 | 08:20
"Dok je Putin na vlasti Rusija van G 7"

Harper je u ekskluzivnom intervjuu za AP rekao da očekuje da ta grupa neće nikada dozvoliti Putinu da se vratili. On je to izjavio uoči svoje posete Ukrajini i sastanka Grupe 7 u Nemačkoj krajem ove nedelje.

Harper je rekao da je čak i mnogo pre krize u Ukrajini, Rusija potkopala osnovu za pripadnost grupi bogatih zemalja. On je takođe primetio da je Rusija pojačala dubinske patrole bombardera u blizini vazdušnog prostora Severne Amerike. G-7 je prošle godine suspendovala Rusiju, ali nije isključila mogućnost da je ponovo primi. "Ja ne mislim da Rusija pod Vladimirom Putinom spada u G7. I tačka!", rekao je Harper.

"Kanada bi se vrlo, vrlo oštro usprotivila da Putin ikada ponovo sedne za taj sto. Bio bi nužan konsenzus da se Rusiju vrati, a tog konsenzusa jednostavno neće biti".

Premijer je rekao da je Rusija daleko od toga da je istomišljenik ostalih zemalja.

"Rusija češće namerno pokušava da bude strateški protivnik, da se namerno suprotstavlja dobrim stvarima koje pokušavamo da postignemo u svetu, i to ni zbog čega drugog, nego samo da bi im se usprotivila", rekao je Harper.

Harper je rekao je "mentalni sklop tog tipa kojim se bavimo, taj da se Hladni rat nije završio, te 'Ja moram da se borim da nekako promenim završetak' ". "Ja ne mislim da ne postoji bilo koji način da se, s tim liderom, ;Rusija ikada promeni", rekao je Harper.

Putin je dobio manje od tople dobrodošlica od Harpera novembra prošle godine, kada mu je prišao da bi se rukovali na samitu G-20 u Australiji. Harper je rekao Putinu: "Mislim da ću se rukovati s vama, ali imam samo jednu stvar da vam kažem: Morate izaći iz Ukrajine".

Na pitanje šta mu je Putin odgovorio, Harper je rekao da je Putin negirao da je ušao u Ukrajinu.

"To je tipična vrsta ruske spoljne politike - samo kažu da je crno belo, iako svi znaju suprotno. Mislim da dokle god je to njihov stav: da nas samo tretiraju kao da smo svi glupi, zaista nema smisla dijalog s njima", rekao je Harper.

Harper primetio da je Rusija pojačala patrole svojih bombardera dugog doleta u vazdušnom prostoru u blizini Severne Amerike od kada je počeo sukob u Ukrajini.

"Ta zemlja je pokazala volju da napada svoje susede, da zaista zaposedne teritoriju koja joj ne pripada, tako da ne mislim da bi trebalo da olako uzmemo tu eskalaciju neprijateljskoh vojnog držanja. To treba ozbiljno tretirati", rekao je Harper.

Jedan visoki kanadski zvaničnik je rekao da je Rusija više nego udvostručila patrole bombardera dugog doleta, i to i u blizini vazdušnog prostora Severne Amerike, i drugih zemalja Zapada.

Taj zvaničnik koji ne želi da mu se objavi ime jer nije ovlašćen da govori javno, rekao je da su prošle godine bile 52 takve ruske patrole, dok ih je u prethodne dve godine bilo po 23.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ko no bese ti?

05.06.2015 10:58

Sta ti Stevane pricas,kada te car Putin ne j..e ni za sto.

ODGOVORITE
Name

dodano

05.06.2015 11:18

Trazili ste ,gledajte.

ODGOVORITE
Name

Lekcija iz lijepog ponašanja

05.06.2015 11:43

Očita Harper Putinu lekciju iz lijepog ponašanja.

ODGOVORITE