Рафинерија Брод: Лопови побјегли у Русију

Након што је Центар јавне безбедности Добој поднео Окружном тужилаштву извештај против четири особе под оптужбом да су из Рафинерије Брод нелегално извукли 6,2 милиона марака, коначно је почело да се одмотава клупко око малверзација у овом гиганту.

Република Српска 04.06.2015 | 21:50
Рафинерија Брод: Лопови побјегли у Русију

Полицијским извештајем обухваћени су сада већ бивши директори Рафинерије Александар Литвињенко и Сергеј Крашчук, као и власник фирме "Донатела" Драгица Гајић и радник Рафинерије Душанка Шукурма.

Литвињенко и Крашчук су држављани Русије и они су након одласка из Рафинерије напустили Републику Српску. Пошто БиХ нема потписан споразум са Русијом о изручењу држављана тешко је за очекивати да ће се поменути "двојац" наћи пред правосуђем Републике Српске.

Према незваничним информацијама, осумњичени су договорили да Рафинерија ангажује фирму "Донатело" за обављање геодетских снимања и других послова за ово предузеће. "Донатело" је даље ангажовао фирму "Геоново" из Источног Сарајева да одради исте послове.

- Фирма из Источног Сарајева по завршетку радова фактуре је испостављала "Донателу", а осумњичени су потом увећавали износе по неколико пута и на тај начин извлачили милионе из Рафинерије. Овај процес се понављао и то више пута, каже за "Новости" извор близак истрази.

Да у Рафинерији Брод одавно нешто не штима показала је и велика афера из 2006. године кад се пред правосуђем Републике Српске нашло шест особа које су биле осумњичене за злоупотребу службеног положаја, које су оштетиле Рафинерију за 10 милиона марака. Ипак, после дуготрајног судског процеса сви осумњичени су ослобођени.

Рафинерија нафте Брод званично је почела са радом у новембру 2008. године, после трогодишњег прекида, успешне приватизације и ремонта постројења. Свечану врпцу су тада пресекли у то време председник Републике Српске Рајко Кузмановић, премијер Милорад Додик, генерални директор компаније "Зарубежњефт" Николај Брунич и генерални директор Рафинерије нафте Александар Литвињенко.

Садашњи генерални директор бродске Рафинерије Андреј Гетингер изјавио је још лане да је у протеклих шест година за осавремењивање постојећих и изградњу нових производних капацитета Рафинерије реализован 261 милион евра директних инвестиција.

Према најавама руских власника, у Рафинерију Брод је од 2012. године у четворогодишњем циклусу планирана укупна инвестиција од 700 милиона евра. Рафинерија би после тога радила у капацитету прераде од 4,2 милиона тона нафте.

Александар Литвињенко је био први директор Рафинерије Брод, након приватизације од стране Руса. На директорској функцији је био од 2007. до 2010. године. Њега је наследио Сергеј Крашчук 1. априла 2010, а напустио Рафинерију крајем 2013. године.

(Новости)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ниx

04.06.2015 20:08

Ништа брале,док их не испоруче ударит чемо Русији санкције. Свако гледа своје интересе и они су нама завукли мали и велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

04.06.2015 20:24

Ето му његове браће Руса, и Израелци су му браћа, ал само њему из његови интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

04.06.2015 20:34

Добро јутро, баба харамбаша(Драгица Гајић) о кој сам писао у коментару на текст од 03.06 Криминал у Влади Републике Српске вјероватно ће свалити велики дио кривице на госп.Душанку Шукурму самохрану мајку двоје дјеце која је због притиска у Рафинерији морала дати отказ и сад је спомињу исто као и ову бабу која се понашала као шериф не само у Рафинерији него и у општими Брод јер се знало да како је и сама говорила има подршку "ДРЕКАВЦА". Руси су далеко БАБА има паре и већ је видљиво да ће гос.Душанка да страда. КРИМИНАЛЦИ ИМАЈУ ДРЖАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Портотоз Рс

04.06.2015 20:38

Руси и Литванци,Србијанци напунисе дзепове ми са дозивотним дугом на грбаци,Миле Авионом или лајковацком пругом на крају филма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

04.06.2015 21:02

Ово је Бирац 2!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договор и кућа

05.06.2015 07:31

Па и чекало се да Руси замакну преко Мађарске границе, па да се кривични поступак отвори. Као и за Литванце и Балкан инвест банку, као и оног Д.Вучинића који не извирује из Њемачке и још је таквих..

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн мм

05.06.2015 12:22

Браћа су добро лоповлук разрадили, све у складу са прописима и уговорима.

Name

Никола

05.06.2015 13:06

Све информације о свим лоповлуцима имате у палати предсједника, само полиција ниста не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисхо

05.06.2015 15:24

Злоупотреба службеног положаја у приватној фирми!? Тај закон још постоји и по њему би се сваки приватник могао осудити. Купујеш хљеб код Пере, а јефтинији је код Мике, злоупотребио си службени положај.

ОДГОВОРИТЕ