Rafinerija Brod: Lopovi pobjegli u Rusiju

Nakon što je Centar javne bezbednosti Doboj podneo Okružnom tužilaštvu izveštaj protiv četiri osobe pod optužbom da su iz Rafinerije Brod nelegalno izvukli 6,2 miliona maraka, konačno je počelo da se odmotava klupko oko malverzacija u ovom gigantu.

Republika Srpska 04.06.2015 | 21:50
Rafinerija Brod: Lopovi pobjegli u Rusiju

Policijskim izveštajem obuhvaćeni su sada već bivši direktori Rafinerije Aleksandar Litvinjenko i Sergej Kraščuk, kao i vlasnik firme "Donatela" Dragica Gajić i radnik Rafinerije Dušanka Šukurma.

Litvinjenko i Kraščuk su državljani Rusije i oni su nakon odlaska iz Rafinerije napustili Republiku Srpsku. Pošto BiH nema potpisan sporazum sa Rusijom o izručenju državljana teško je za očekivati da će se pomenuti "dvojac" naći pred pravosuđem Republike Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su dogovorili da Rafinerija angažuje firmu "Donatelo" za obavljanje geodetskih snimanja i drugih poslova za ovo preduzeće. "Donatelo" je dalje angažovao firmu "Geonovo" iz Istočnog Sarajeva da odradi iste poslove.

- Firma iz Istočnog Sarajeva po završetku radova fakture je ispostavljala "Donatelu", a osumnjičeni su potom uvećavali iznose po nekoliko puta i na taj način izvlačili milione iz Rafinerije. Ovaj proces se ponavljao i to više puta, kaže za "Novosti" izvor blizak istrazi.

Da u Rafineriji Brod odavno nešto ne štima pokazala je i velika afera iz 2006. godine kad se pred pravosuđem Republike Srpske našlo šest osoba koje su bile osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja, koje su oštetile Rafineriju za 10 miliona maraka. Ipak, posle dugotrajnog sudskog procesa svi osumnjičeni su oslobođeni.

Rafinerija nafte Brod zvanično je počela sa radom u novembru 2008. godine, posle trogodišnjeg prekida, uspešne privatizacije i remonta postrojenja. Svečanu vrpcu su tada presekli u to vreme predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik, generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič i generalni direktor Rafinerije nafte Aleksandar Litvinjenko.

Sadašnji generalni direktor brodske Rafinerije Andrej Getinger izjavio je još lane da je u proteklih šest godina za osavremenjivanje postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta Rafinerije realizovan 261 milion evra direktnih investicija.

Prema najavama ruskih vlasnika, u Rafineriju Brod je od 2012. godine u četvorogodišnjem ciklusu planirana ukupna investicija od 700 miliona evra. Rafinerija bi posle toga radila u kapacitetu prerade od 4,2 miliona tona nafte.

Aleksandar Litvinjenko je bio prvi direktor Rafinerije Brod, nakon privatizacije od strane Rusa. Na direktorskoj funkciji je bio od 2007. do 2010. godine. Njega je nasledio Sergej Kraščuk 1. aprila 2010, a napustio Rafineriju krajem 2013. godine.

(Novosti)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nix

04.06.2015 20:08

Ništa brale,dok ih ne isporuče udarit čemo Rusiji sankcije. Svako gleda svoje interese i oni su nama zavukli mali i veliki.

ODGOVORITE
Name

best

04.06.2015 20:24

Eto mu njegove braće Rusa, i Izraelci su mu braća, al samo njemu iz njegovi interesa.

ODGOVORITE
Name

Brod

04.06.2015 20:34

Dobro jutro, baba harambaša(Dragica Gajić) o koj sam pisao u komentaru na tekst od 03.06 Kriminal u Vladi Republike Srpske vjerovatno će svaliti veliki dio krivice na gosp.Dušanku Šukurmu samohranu majku dvoje djece koja je zbog pritiska u Rafineriji morala dati otkaz i sad je spominju isto kao i ovu babu koja se ponašala kao šerif ne samo u Rafineriji nego i u opštimi Brod jer se znalo da kako je i sama govorila ima podršku "DREKAVCA". Rusi su daleko BABA ima pare i već je vidljivo da će gos.Dušanka da strada. KRIMINALCI IMAJU DRŽAVU.

ODGOVORITE
Name

Portotoz Rs

04.06.2015 20:38

Rusi i Litvanci,Srbijanci napunise dzepove mi sa dozivotnim dugom na grbaci,Mile Avionom ili lajkovackom prugom na kraju filma.

ODGOVORITE
Name

vaskrsija

04.06.2015 21:02

Ovo je Birac 2!!!!

ODGOVORITE
Name

Dogovor i kuća

05.06.2015 07:31

Pa i čekalo se da Rusi zamaknu preko Mađarske granice, pa da se krivični postupak otvori. Kao i za Litvance i Balkan invest banku, kao i onog D.Vučinića koji ne izviruje iz Njemačke i još je takvih..

ODGOVORITE
Name

nn mm

05.06.2015 12:22

Braća su dobro lopovluk razradili, sve u skladu sa propisima i ugovorima.

Name

Nikola

05.06.2015 13:06

Sve informacije o svim lopovlucima imate u palati predsjednika, samo policija nista ne radi.

ODGOVORITE
Name

Misho

05.06.2015 15:24

Zloupotreba službenog položaja u privatnoj firmi!? Taj zakon još postoji i po njemu bi se svaki privatnik mogao osuditi. Kupuješ hljeb kod Pere, a jeftiniji je kod Mike, zloupotrebio si službeni položaj.

ODGOVORITE