"Хватач" гасова спашава планету?

Због избацивања огромне количине угљен-диоксида, Земља се загрева, што потврђују и недавно забележене рекордне температуре: уређаји за мерење глобалне температуре показују да је 2014. била најтоплија година од почетка бележења.

Свијет 04.06.2015 | 21:26
"Хватач" гасова спашава планету?

У намери да заустави глобално загревање, немачки физичар Клаус Лакнер развио је “хватач” угљен-диоксида.

Научник немачког порекла однедавно води Центар за негативну емисију угљен-диоксида Универзитета Аризоне. Током дугогодишњег рада развио је синтетички материјал, који апсорбује угљен-диоксид и потом га поново испушта.

На недавно одржаној конференцији Америчког физичког друштва (АПС) он је представио мембрану од чудесног материјала која, тврди Лакнер, хиљаду пута ефикасније апсорбује угљен-диоксид него дрвеће. Његова замисао је да се од овог материјала направи вештачко дрвеће, које ће личити на џиновске, усправно постављене, тениске рекете, опремљене модулима величине душека.

Мембрана је направљена од тзв. смоле јонске измене. Такве супстанце се, између осталог, користе у системима за омекшавање воде, како би се извукао калцијум из “тврде” воде. Да би могла да се користи у хватачима угљен-диоксида, мембрана је импрегнирана натријум-карбонатом. Када дође у додир са угљен-диоксидом, настаје натријум-бикарбонат, главни састојак прашка за пециво. После отприлике пола сата, мембрански филтер је засићен.

Коментари / 0

Оставите коментар