"Hvatač" gasova spašava planetu?

Zbog izbacivanja ogromne količine ugljen-dioksida, Zemlja se zagreva, što potvrđuju i nedavno zabeležene rekordne temperature: uređaji za merenje globalne temperature pokazuju da je 2014. bila najtoplija godina od početka beleženja.

Svijet 04.06.2015 | 21:26
"Hvatač" gasova spašava planetu?

U nameri da zaustavi globalno zagrevanje, nemački fizičar Klaus Lakner razvio je “hvatač” ugljen-dioksida.

Naučnik nemačkog porekla odnedavno vodi Centar za negativnu emisiju ugljen-dioksida Univerziteta Arizone. Tokom dugogodišnjeg rada razvio je sintetički materijal, koji apsorbuje ugljen-dioksid i potom ga ponovo ispušta.

Na nedavno održanoj konferenciji Američkog fizičkog društva (APS) on je predstavio membranu od čudesnog materijala koja, tvrdi Lakner, hiljadu puta efikasnije apsorbuje ugljen-dioksid nego drveće. Njegova zamisao je da se od ovog materijala napravi veštačko drveće, koje će ličiti na džinovske, uspravno postavljene, teniske rekete, opremljene modulima veličine dušeka.

Membrana je napravljena od tzv. smole jonske izmene. Takve supstance se, između ostalog, koriste u sistemima za omekšavanje vode, kako bi se izvukao kalcijum iz “tvrde” vode. Da bi mogla da se koristi u hvatačima ugljen-dioksida, membrana je impregnirana natrijum-karbonatom. Kada dođe u dodir sa ugljen-dioksidom, nastaje natrijum-bikarbonat, glavni sastojak praška za pecivo. Posle otprilike pola sata, membranski filter je zasićen.

Komentari / 0

Ostavite komentar