Ирцима плаћено да ''забораве'' руку Анрија?!

Први човек ФА Ирске, Дилејни, отворено је признао да је с ФИФА потписао компензацију за чувену руку Тијерина Анрија у баражу за СП 2010. године.

Фудбал 05.06.2015 | 19:40
Ирцима плаћено да ''забораве'' руку Анрија?!

- Колико кошта да заборавите на играње руком Тијерија Анрија и да наставимо даље?

- Пет милиона евра.

- У реду, потписујемо!

Овако је укратко могао да изгледа разговор између првог човека ФИФА Сепа Блатера, који се недавно повукао са тог места и још актуелног извршног директора Фудбалске Асоцијације Ирске, Џона Дилејнија, нешто после чувеног скандала у баражу за Светско првенство у Јужној Африци 2010. године.

Након што је Тијери Анри, иначе у офсајд ситуацији, руком зауставио лопту наочиглед целе планете и асистирао Вилијаму Галасу за 1:1 у продужетку реванш меча баража за одлазак на Мундијал (први меч у Даблину завршен је победом Француза над Ирцима од 0:1), ФИФА је желела да утиша Ирце тако што ће им понудити "фер-плеј" награду.

Ирци, пре свих Дилејни, беснели су, претили тужбом пред Међународним судом за арбитражу у спорту, тражили репризу реванш меча у Паризу, тражили да буду 33. репрезентација на Мундијалу, Дилејни је чак назвао Блатера "највећом срамотом у историји фудбала", али је пет и по година касније (тек кад се Блатер повукао) признао у једној ТВ емисији да је ућутао када је пред њега стављена понуда од пет милиона евра.

Мртав 'ладан, гостујући код познатог ирског ТВ водитеља Реја Дарсија, Дилејни је признао да је такав "дил" потписан и да је после тога ФАИ одустао од тужбе.

"Потписали смо, иако смо пре тога разменили низ увреда, и све је било готово. То је био веома добар договор за ФАИ и веома легитиман договор за ФАИ. С пуно самопоуздања то кажем", рекао је Дилејни и тиме потврдио писање ирског издања "Сана" од пре годину дана.

Новинар га је тада подсетио да то с пуним правом може да се сматра – митом!

"Употребили сте ту реч, одлично с ваше стране, али то је ипак био веома добар и легитиман договор за ФАИ", понављао је Дилејни.

Дарси је питао Дилејнија да ли му је некад понуђен мито, на шта је функционер одговорио прилично ноншалантно, па чак и гордо.

"Не, на плату коју имам".

А, плата коју има у ФАИ износи 430.000 евра годишње и Дилејни зарађује око 100.000 евра више од својих колега у шпанском и италијанском фудбалском савезу. Да не упоређујемо сада успехе једних и других, популарност фудбала у три земље, итд.

Сваког дана, можда и сваког сата, од када је полиција упала у ФИФА након Блатерове изненадне оставке, упркос победе на изборима за пети мандат (у петак увече), јавност шокирају нови детаљи везани за корупцију у организацији која би требало да се бори против корупције у фудбалу. И која кажњава за корупцију у фудбалу...

Коментари / 0

Оставите коментар