Ircima plaćeno da ''zaborave'' ruku Anrija?!

Prvi čovek FA Irske, Dilejni, otvoreno je priznao da je s FIFA potpisao kompenzaciju za čuvenu ruku Tijerina Anrija u baražu za SP 2010. godine.

Fudbal 05.06.2015 | 19:40
Ircima plaćeno da ''zaborave'' ruku Anrija?!

- Koliko košta da zaboravite na igranje rukom Tijerija Anrija i da nastavimo dalje?

- Pet miliona evra.

- U redu, potpisujemo!

Ovako je ukratko mogao da izgleda razgovor između prvog čoveka FIFA Sepa Blatera, koji se nedavno povukao sa tog mesta i još aktuelnog izvršnog direktora Fudbalske Asocijacije Irske, Džona Dilejnija, nešto posle čuvenog skandala u baražu za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine.

Nakon što je Tijeri Anri, inače u ofsajd situaciji, rukom zaustavio loptu naočigled cele planete i asistirao Vilijamu Galasu za 1:1 u produžetku revanš meča baraža za odlazak na Mundijal (prvi meč u Dablinu završen je pobedom Francuza nad Ircima od 0:1), FIFA je želela da utiša Irce tako što će im ponuditi "fer-plej" nagradu.

Irci, pre svih Dilejni, besneli su, pretili tužbom pred Međunarodnim sudom za arbitražu u sportu, tražili reprizu revanš meča u Parizu, tražili da budu 33. reprezentacija na Mundijalu, Dilejni je čak nazvao Blatera "najvećom sramotom u istoriji fudbala", ali je pet i po godina kasnije (tek kad se Blater povukao) priznao u jednoj TV emisiji da je ućutao kada je pred njega stavljena ponuda od pet miliona evra.

Mrtav 'ladan, gostujući kod poznatog irskog TV voditelja Reja Darsija, Dilejni je priznao da je takav "dil" potpisan i da je posle toga FAI odustao od tužbe.

"Potpisali smo, iako smo pre toga razmenili niz uvreda, i sve je bilo gotovo. To je bio veoma dobar dogovor za FAI i veoma legitiman dogovor za FAI. S puno samopouzdanja to kažem", rekao je Dilejni i time potvrdio pisanje irskog izdanja "Sana" od pre godinu dana.

Novinar ga je tada podsetio da to s punim pravom može da se smatra – mitom!

"Upotrebili ste tu reč, odlično s vaše strane, ali to je ipak bio veoma dobar i legitiman dogovor za FAI", ponavljao je Dilejni.

Darsi je pitao Dilejnija da li mu je nekad ponuđen mito, na šta je funkcioner odgovorio prilično nonšalantno, pa čak i gordo.

"Ne, na platu koju imam".

A, plata koju ima u FAI iznosi 430.000 evra godišnje i Dilejni zarađuje oko 100.000 evra više od svojih kolega u španskom i italijanskom fudbalskom savezu. Da ne upoređujemo sada uspehe jednih i drugih, popularnost fudbala u tri zemlje, itd.

Svakog dana, možda i svakog sata, od kada je policija upala u FIFA nakon Blaterove iznenadne ostavke, uprkos pobede na izborima za peti mandat (u petak uveče), javnost šokiraju novi detalji vezani za korupciju u organizaciji koja bi trebalo da se bori protiv korupcije u fudbalu. I koja kažnjava za korupciju u fudbalu...

Komentari / 0

Ostavite komentar