РГ: Ана прокоцкала своје шансе! Ништа од финала!

Да је Ана Ивановић одиграла читав сусрет како је ударала првих 40 минута, сада би била у финалу Ролан Гароса - али није. Српска тенисерка је у полуфиналу Отвореног првенства Француцке елиминисана од Луси Шафарове са 7:5, 7:5.

Тенис 04.06.2015 | 17:20
РГ: Ана прокоцкала своје шансе! Ништа од финала!

Ана је силно отворила дуел, повела са 3:0, а онда без проблема дошла на само гем од првог сета. Од тог тренутка, креће све низбрдо пошто је Чехиња направила два брејка, освојила пет гемова у низу и окончала прву деоницу.

Разочарање из првог сета се пренело и у други део игре, јер је Ивановићева врло брзо одустала након што није направила брејк у другом гему, па је и сама изгубила сервис већ у трећој игри (3:1).

Сав труд био је довољан само да се Шафарова испрати у финале, иако је меч могао да оде у потпуно другом правцу после изједначења 5:5. Чешка тенисерка ће играти за титулу на легендарној шљаци против победнице дуела Серене Вилијамс и Тимее Бачински.

Сусрет је отворен једном неизнуђеном грешком Шафарове, а онда је Ивановићева распалила форхенд паралелу, те направила одличну подлогу да лагано сачува свој сервис и освоји први гем на мечу (1:0). Веће проблеме имала чешка тенисерка, највише због лошег уводног ударца, па је Ана дошла и до прве брејк лопте винером, а после пропуштене шансе на исти начин је изборила нову прилику и тако повела са 2:0.

Била је то велика борба са основне линије, али Чехиња је била тотално ван ритма, направила је седам неизнуђених грешака у прва три гема, тако да није ни било чудо што је Ивановићева после тачно десет минута игре водила са 3:0.

Постојао је страх од тога да Шафарова не наштелује форхенд, што је она и учинила у четвртом гему, па је у сва четири поена натерала Ану да избаци лоптицу далеко у аут, те је освојила први гем на мечу (3:1). Позитиван однос винера и грешака (4-3) придонео је томе да Ана поново побегне на три гема (4:1).

Таман када се учини да Шафарова креће у налет, Српкиња фантастичном игром са основне линије закомпликује ствари (30:30), а онда и до две одвојене брејк лопте, али није било новог брејка, јер је Луси имала чак 92 одсто убаченог првог сервиса (4:2).

Ана се за све питала, то је евидентно, иако су обе тенисерке биле веома агресивне, али је Ивановићева знала да преломи и промени ритам у правом тренутку, па је зато још једном у низу сачувала свој сервис, а притом се приближила на само гем од освајња првог сета (5:2).

У битним тренуцима, Шафарова је била много опаснија него у претходном делу меча, па је лако смањила на 5:3, а онда је без проблема дошла до две шансе да одузме Ани сервис, а онда је то из другог пута и успела сјајним ритерном који је натерао Српкињу да баци кратку лоптицу, што је и коштало брејка (5:4).

Урадила је тежи део посла Шафарова, а онда је потврдила одузети сервис тако што је поравнала први пут у мечу (5:5). Вероватно је представница Србије највише размишљала о томе да је имала велику разлику, али да је олако испустила против противнице која уопште није приказивала неку супер добру игру, па је убрзо поново изгубила свој сервис за 5:6.

Шафарова је без икаквих проблема освојила четири поена, уводно са страховитом Анином грешком на старту гема, тако да се она приближила на сет оф финала Ролан Гароса (5:7).

Индиспонирана Ивановићева је поново висила о концу да претрпи још један брејк, али је успела да распали две форхенд дијагонале и да "почисти линије" за предност на старту другог сета (1:0). У гему који је трајао више до 10 минута, Ана је притискала и притискала, а онда дошла до брејк лопте, али је све то једним асом решено од стране Чехиње.

Није одустајала наша тенисерка, чекала је краће лопте Шафарове која је у неким разменама била доста немоћна, па је још једна брејк прилика била на тапету, али је завршила исто као и она претходна (1:1). А, онда, стандардна ствар - када Српкиња није успела да дође до брејка, потрошила је много снаге, тако да је без икаквих проблема изгубила свој сервис (1:2).

Колика немоћ је била у питању, говори потврда брејка без изгубљеног поена противница која је осетила тренутак и газила ка победи без икаквих проблема (1:3). Могла је Ана да се врати, као лешинар је чекала своју прилику, али је није нашла у наредна два гема (2:4).

Врло брзо је Шафарова сервирала за дуел, а онда јој је рука веома често дрхтала због чињенице да је тако близу победе. Чехиња је имала једну меч лопту, али је није искористила, што важи и за три Анине брејк лопте, али не и за четврту која је искоришћена, тако да је после велике драме Ивановићева вратила брејк и поравнала на 5:5!

Уместо да искористи моментум на својој страни, Ана је толико лако дозволила да јој противница узврати рибрејком, да после тога није ни имала прилике да дође до тај-брејка и спасе се испадања са Ролан Гароса.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрекавац

04.06.2015 15:33

Коментатор РТРС-а комедија жива. Ајд што не зна како се презива Анина супарница, него кад је свакоме јасно да Ана не може извући меч, он се куне како зна да она то може. Брука! :) Све честитке Чехињи за побједу, али и Ани што је успјела догурати овако високо и што се није предавала до краја.

ОДГОВОРИТЕ