RG: Ana prokockala svoje šanse! Ništa od finala!

Da je Ana Ivanović odigrala čitav susret kako je udarala prvih 40 minuta, sada bi bila u finalu Rolan Garosa - ali nije. Srpska teniserka je u polufinalu Otvorenog prvenstva Francucke eliminisana od Lusi Šafarove sa 7:5, 7:5.

Tenis 04.06.2015 | 17:20
RG: Ana prokockala svoje šanse! Ništa od finala!

Ana je silno otvorila duel, povela sa 3:0, a onda bez problema došla na samo gem od prvog seta. Od tog trenutka, kreće sve nizbrdo pošto je Čehinja napravila dva brejka, osvojila pet gemova u nizu i okončala prvu deonicu.

Razočaranje iz prvog seta se prenelo i u drugi deo igre, jer je Ivanovićeva vrlo brzo odustala nakon što nije napravila brejk u drugom gemu, pa je i sama izgubila servis već u trećoj igri (3:1).

Sav trud bio je dovoljan samo da se Šafarova isprati u finale, iako je meč mogao da ode u potpuno drugom pravcu posle izjednačenja 5:5. Češka teniserka će igrati za titulu na legendarnoj šljaci protiv pobednice duela Serene Vilijams i Timee Bačinski.

Susret je otvoren jednom neiznuđenom greškom Šafarove, a onda je Ivanovićeva raspalila forhend paralelu, te napravila odličnu podlogu da lagano sačuva svoj servis i osvoji prvi gem na meču (1:0). Veće probleme imala češka teniserka, najviše zbog lošeg uvodnog udarca, pa je Ana došla i do prve brejk lopte vinerom, a posle propuštene šanse na isti način je izborila novu priliku i tako povela sa 2:0.

Bila je to velika borba sa osnovne linije, ali Čehinja je bila totalno van ritma, napravila je sedam neiznuđenih grešaka u prva tri gema, tako da nije ni bilo čudo što je Ivanovićeva posle tačno deset minuta igre vodila sa 3:0.

Postojao je strah od toga da Šafarova ne našteluje forhend, što je ona i učinila u četvrtom gemu, pa je u sva četiri poena naterala Anu da izbaci lopticu daleko u aut, te je osvojila prvi gem na meču (3:1). Pozitivan odnos vinera i grešaka (4-3) pridoneo je tome da Ana ponovo pobegne na tri gema (4:1).

Taman kada se učini da Šafarova kreće u nalet, Srpkinja fantastičnom igrom sa osnovne linije zakomplikuje stvari (30:30), a onda i do dve odvojene brejk lopte, ali nije bilo novog brejka, jer je Lusi imala čak 92 odsto ubačenog prvog servisa (4:2).

Ana se za sve pitala, to je evidentno, iako su obe teniserke bile veoma agresivne, ali je Ivanovićeva znala da prelomi i promeni ritam u pravom trenutku, pa je zato još jednom u nizu sačuvala svoj servis, a pritom se približila na samo gem od osvajnja prvog seta (5:2).

U bitnim trenucima, Šafarova je bila mnogo opasnija nego u prethodnom delu meča, pa je lako smanjila na 5:3, a onda je bez problema došla do dve šanse da oduzme Ani servis, a onda je to iz drugog puta i uspela sjajnim riternom koji je naterao Srpkinju da baci kratku lopticu, što je i koštalo brejka (5:4).

Uradila je teži deo posla Šafarova, a onda je potvrdila oduzeti servis tako što je poravnala prvi put u meču (5:5). Verovatno je predstavnica Srbije najviše razmišljala o tome da je imala veliku razliku, ali da je olako ispustila protiv protivnice koja uopšte nije prikazivala neku super dobru igru, pa je ubrzo ponovo izgubila svoj servis za 5:6.

Šafarova je bez ikakvih problema osvojila četiri poena, uvodno sa strahovitom Aninom greškom na startu gema, tako da se ona približila na set of finala Rolan Garosa (5:7).

Indisponirana Ivanovićeva je ponovo visila o koncu da pretrpi još jedan brejk, ali je uspela da raspali dve forhend dijagonale i da "počisti linije" za prednost na startu drugog seta (1:0). U gemu koji je trajao više do 10 minuta, Ana je pritiskala i pritiskala, a onda došla do brejk lopte, ali je sve to jednim asom rešeno od strane Čehinje.

Nije odustajala naša teniserka, čekala je kraće lopte Šafarove koja je u nekim razmenama bila dosta nemoćna, pa je još jedna brejk prilika bila na tapetu, ali je završila isto kao i ona prethodna (1:1). A, onda, standardna stvar - kada Srpkinja nije uspela da dođe do brejka, potrošila je mnogo snage, tako da je bez ikakvih problema izgubila svoj servis (1:2).

Kolika nemoć je bila u pitanju, govori potvrda brejka bez izgubljenog poena protivnica koja je osetila trenutak i gazila ka pobedi bez ikakvih problema (1:3). Mogla je Ana da se vrati, kao lešinar je čekala svoju priliku, ali je nije našla u naredna dva gema (2:4).

Vrlo brzo je Šafarova servirala za duel, a onda joj je ruka veoma često drhtala zbog činjenice da je tako blizu pobede. Čehinja je imala jednu meč loptu, ali je nije iskoristila, što važi i za tri Anine brejk lopte, ali ne i za četvrtu koja je iskorišćena, tako da je posle velike drame Ivanovićeva vratila brejk i poravnala na 5:5!

Umesto da iskoristi momentum na svojoj strani, Ana je toliko lako dozvolila da joj protivnica uzvrati ribrejkom, da posle toga nije ni imala prilike da dođe do taj-brejka i spase se ispadanja sa Rolan Garosa.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

04.06.2015 15:33

Коментатор РТРС-а комедија жива. Ајд што не зна како се презива Анина супарница, него кад је свакоме јасно да Ана не може извући меч, он се куне како зна да она то може. Брука! :) Све честитке Чехињи за побједу, али и Ани што је успјела догурати овако високо и што се није предавала до краја.

ODGOVORITE