Фонд ПИО: Кредит је пречи од сахране

Директор Фонда пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић потврдио је да се средстава која Фонд исплаћује у случају смрти пензионер за трошкове сахране од 500 КМ могу користити као обезбјеђење кредита код микрокредитних организација, али до сада, каже није било таквих исплата.

Република Српска 04.06.2015 | 15:49
Фонд ПИО: Кредит је пречи од сахране

„Фонд ПИО РС је сервис осигураника и корисника права и као такав има потписане уговоре са многим привредним субјектима из различитих привредних дјелатности за које корисници права искажу заинтересованост за одређени вид сарадње, било да се ради о куповини робе или кориштењу услуга са одложеним плаћањем.

Тренутно Фонд има потписане уговоре о вршењу обуставе са 127 правних лица, од чега су три микрокредитна друштва. Уговор са Првим пензионерским микрокредитним друштвом о вршењу обустава на примања корисника права из пензијског и инвалидског осигурања потписан је 2012. године”, наводи Милић у писаном одговору порталу ЦАПИТАЛ.ба.

Милић истиче да се обустава врши на основу потписане и овјерене административне забране на пензиона примања од стране корисника права.

“У складу са Законом средства обезбијеђена за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања користе се за исплату пензија, трошкове исплате пензија, погребне трошкове за умрлог корисника пензије и остале трошкове, што представља правни основ за поступање у смислу обустава у корист привредних субјеката које су са Фондом закључиле уговор”.

Милић каже да је ствар договора корисника пензије и даваоца услуге, продавца робе или кредитора у којем обиму и на који начин ће се вршити обустава на примањима. Сходно потписаној изјави о сагласности на обустави дијела примања, Фонд ПИО потписује уговор са привредним субјектима и врши обуставу.

“До сада није постојао случај да се вршила обустава исплате погребних трошкова по основу уговора о вршењу обустава на примања корисника права из пензијског и инвалидског осигурања”, тврди директор Фонда ПиО РС.

Уговор о вршењу обустава на примања корисника права из пензијског и инвалидског осигурања, који је током 2012. године Фонд ПИО РС потписао са Првим пензионерским микрокредитним друштвом изазвао је бројна реаговања и опречна мишљења у овдашњој јавности, са јасним алузијама на незаконитост таквог понашања, а све због клаузуле да се „могу вршити и обуставе од средстава која се исплаћују за случај смрти корисника права на име трошкова сахране“.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

О БОЗЕ ПОМОЗИ

04.06.2015 14:57

А ИЗА ОВАКВЕ РАБОТЕ КАЗУ ДА СТОЈИ КАЈА МГ МИНД А КАДА ГА ВИДИТЕ НЕОДВАЈА СЕ ОД БРОЈАНИЦЕ СТА МИСЛИТЕ ЗНА ЛИ ЦРКВА СТА ОВАЈ ЦОВЈЕК РАДИ ИЛИ МУ МОЗДА БРОЈАНИЦА СЛУЗИ ДА СВАКИ ЦВОРИЦ ЈЕ МИЛИОН ПА ЈАДНИК РАЦУНА КОЛИКО ЈЕ УКРАО ОД ОВОГ ЈАДНОГ НАРОДА ЈЕР ОВАКО ПОЛУ ПИСМЕН ЦОВЈЕК .ТЕЗАК МИЛИЈАРДУ И ПЛУС НАПРАВИО ДА СЕ МОЛИ БОГУ ОНАКО ЗА СЕБЕ ЦРКВУ ОД 10 МИЛОНА Е ПА ДЗАБА ТИ И МОЛИ СЕ У ЊОЈ СА СВОЈИМ САТАНИСТИМА А НАРОД ЦЕ У ОНУ НАЈЈЕФТИНИЈУ КОЈУ СУ СВИ ГРАДИЛИ ПОСТЕНИМ ПАРАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

04.06.2015 15:04

Те паре предвидјене за сахране воле Каја и Теги јер они то узимају пензионерима као хипотеку за кредит фууујј

ОДГОВОРИТЕ
Name

волим и ја вас

04.06.2015 15:30

дабогда им затебао за два метра испод земље и дрвени сандук, фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИЗА

04.06.2015 15:35

ДОСЛИ СМО ДО СИТУАЦИЈЕ ГДЕ ЗНАМО ГДЕ ЈЕ ДНО(МОЗДА) АЛИ НЕ ЗНАМО ГДЕ ЈЕ ДНО ДНА. У овој дрзави је све могуце. ЈЕДНОМ РЕЦЈУ РАСУЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

04.06.2015 16:38

Е, то је то. Сад смо све у животу чули и видјели. Дакле, људској глупости никад краја.

ОДГОВОРИТЕ