Fond PIO: Kredit je preči od sahrane

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske Mladen Milić potvrdio je da se sredstava koja Fond isplaćuje u slučaju smrti penzioner za troškove sahrane od 500 KM mogu koristiti kao obezbjeđenje kredita kod mikrokreditnih organizacija, ali do sada, kaže nije bilo takvih isplata.

Republika Srpska 04.06.2015 | 15:49
Fond PIO: Kredit je preči od sahrane

„Fond PIO RS je servis osiguranika i korisnika prava i kao takav ima potpisane ugovore sa mnogim privrednim subjektima iz različitih privrednih djelatnosti za koje korisnici prava iskažu zainteresovanost za određeni vid saradnje, bilo da se radi o kupovini robe ili korištenju usluga sa odloženim plaćanjem.

Trenutno Fond ima potpisane ugovore o vršenju obustave sa 127 pravnih lica, od čega su tri mikrokreditna društva. Ugovor sa Prvim penzionerskim mikrokreditnim društvom o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja potpisan je 2012. godine”, navodi Milić u pisanom odgovoru portalu CAPITAL.ba.

Milić ističe da se obustava vrši na osnovu potpisane i ovjerene administrativne zabrane na penziona primanja od strane korisnika prava.

“U skladu sa Zakonom sredstva obezbijeđena za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koriste se za isplatu penzija, troškove isplate penzija, pogrebne troškove za umrlog korisnika penzije i ostale troškove, što predstavlja pravni osnov za postupanje u smislu obustava u korist privrednih subjekata koje su sa Fondom zaključile ugovor”.

Milić kaže da je stvar dogovora korisnika penzije i davaoca usluge, prodavca robe ili kreditora u kojem obimu i na koji način će se vršiti obustava na primanjima. Shodno potpisanoj izjavi o saglasnosti na obustavi dijela primanja, Fond PIO potpisuje ugovor sa privrednim subjektima i vrši obustavu.

“Do sada nije postojao slučaj da se vršila obustava isplate pogrebnih troškova po osnovu ugovora o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja”, tvrdi direktor Fonda PiO RS.

Ugovor o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji je tokom 2012. godine Fond PIO RS potpisao sa Prvim penzionerskim mikrokreditnim društvom izazvao je brojna reagovanja i oprečna mišljenja u ovdašnjoj javnosti, sa jasnim aluzijama na nezakonitost takvog ponašanja, a sve zbog klauzule da se „mogu vršiti i obustave od sredstava koja se isplaćuju za slučaj smrti korisnika prava na ime troškova sahrane“.

(Capital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

O BOZE POMOZI

04.06.2015 14:57

A IZA OVAKVE RABOTE KAZU DA STOJI KAJA MG MIND A KADA GA VIDITE NEODVAJA SE OD BROJANICE STA MISLITE ZNA LI CRKVA STA OVAJ COVJEK RADI ILI MU MOZDA BROJANICA SLUZI DA SVAKI CVORIC JE MILION PA JADNIK RACUNA KOLIKO JE UKRAO OD OVOG JADNOG NARODA JER OVAKO POLU PISMEN COVJEK .TEZAK MILIJARDU I PLUS NAPRAVIO DA SE MOLI BOGU ONAKO ZA SEBE CRKVU OD 10 MILONA E PA DZABA TI I MOLI SE U NJOJ SA SVOJIM SATANISTIMA A NAROD CE U ONU NAJJEFTINIJU KOJU SU SVI GRADILI POSTENIM PARAMA

ODGOVORITE
Name

mg

04.06.2015 15:04

Te pare predvidjene za sahrane vole Kaja i Tegi jer oni to uzimaju penzionerima kao hipoteku za kredit fuuujj

ODGOVORITE
Name

volim i ja vas

04.06.2015 15:30

dabogda im zatebao za dva metra ispod zemlje i drveni sanduk, fuj

ODGOVORITE
Name

KIZA

04.06.2015 15:35

DOSLI SMO DO SITUACIJE GDE ZNAMO GDE JE DNO(MOZDA) ALI NE ZNAMO GDE JE DNO DNA. U ovoj drzavi je sve moguce. JEDNOM RECJU RASULO

ODGOVORITE
Name

bl

04.06.2015 16:38

E, to je to. Sad smo sve u životu čuli i vidjeli. Dakle, ljudskoj gluposti nikad kraja.

ODGOVORITE