Спријечити отимачину српске имовине

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да међународна заједница не смије да дозволи да се пред њеним очима легализује отимачина српске имовине на Космету, док истовремено подржава интеграцију интерно расељених Срба у мјеста у централној Србији гдје су се доселили.

Србија 04.06.2015 | 15:05
Спријечити отимачину српске имовине

"На Космету се и даље некажњено наставља уништавање српске имовине, а у посједу Албанаца је 34.000 објеката чији су власници Срби. Опструкција враћања имовине и легализација отимачине је нешто што се мора спречити", нагласио је Ђурић.

Он је, говорећи на округлом столу "Заштита права избјеглица и расељених у мјестима претходног боравка", нагласио да, иако је примарни циљ нелегалне узурпације српске имовине на Космету прибављање индивидуалне материјалне користи, када тај процес постане масован, онда мора да се реагује.

"Пројектом бесплатне правне помоћи, која је омогућена из средстава претприступних фондова ЕУ, обухваћено је 5.587 предмета чији су подносиоци Срби са Космета. Њих 1.856 је закључено, а 3.751 је отворен", рекао је Ђурић и додао да они могу да добију судски епилог само уз даљу помоћ ЕУ.

Он је указао да највећи проблем у остварењу права интерно расељених представља опструкција правосудних органа на самопроглашеном Косову и нагласио да вјерује да ће интеграцијом српских тужилаца у тамошње правосуђе ситуација да се промјени набоље.

Комесар за миграције и избјеглице Србије Владимир Цуцић оцијенио је да је повратак Срба на Космет најнеуспјешнији и најскупљи повратак на свијету и у прилог томе навео да се у Пећ, Урошевац и Ђаковицу није вратио ниједан Србин, а да је њихова имовина отета, попаљена и уништена.

Он је нагласио да држава Србија чини све да у дијалогу са Приштином што прије дође до конституисања заједнице српских општина која би била гарант имовинске и сваке друге сигурности Србима који на Космету живе и који се тамо желе вратити.

"Свако кашњење изазваће ефекат који ће одговарати само онима који су другима права одузели", упозорио је Цуцић.

Шеф Мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт најавио је овом приликом да ће ЕУ из својих фондова финансирати још један пакет правне помоћи интерно расељеним лицима да би им помогли да затворе болно поглавље у својим животима.

"Када врате главнину своје имовине, расељени могу сами одлучити да ли ће имовину продати или ће се вратити. ЕУ ће им помоћи у томе", рекао је Девенпорт.

Коментари / 0

Оставите коментар