Spriječiti otimačinu srpske imovine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da međunarodna zajednica ne smije da dozvoli da se pred njenim očima legalizuje otimačina srpske imovine na Kosmetu, dok istovremeno podržava integraciju interno raseljenih Srba u mjesta u centralnoj Srbiji gdje su se doselili.

Srbija 04.06.2015 | 15:05
Spriječiti otimačinu srpske imovine

"Na Kosmetu se i dalje nekažnjeno nastavlja uništavanje srpske imovine, a u posjedu Albanaca je 34.000 objekata čiji su vlasnici Srbi. Opstrukcija vraćanja imovine i legalizacija otimačine je nešto što se mora sprečiti", naglasio je Đurić.

On je, govoreći na okruglom stolu "Zaštita prava izbjeglica i raseljenih u mjestima prethodnog boravka", naglasio da, iako je primarni cilj nelegalne uzurpacije srpske imovine na Kosmetu pribavljanje individualne materijalne koristi, kada taj proces postane masovan, onda mora da se reaguje.

"Projektom besplatne pravne pomoći, koja je omogućena iz sredstava pretpristupnih fondova EU, obuhvaćeno je 5.587 predmeta čiji su podnosioci Srbi sa Kosmeta. Njih 1.856 je zaključeno, a 3.751 je otvoren", rekao je Đurić i dodao da oni mogu da dobiju sudski epilog samo uz dalju pomoć EU.

On je ukazao da najveći problem u ostvarenju prava interno raseljenih predstavlja opstrukcija pravosudnih organa na samoproglašenom Kosovu i naglasio da vjeruje da će integracijom srpskih tužilaca u tamošnje pravosuđe situacija da se promjeni nabolje.

Komesar za migracije i izbjeglice Srbije Vladimir Cucić ocijenio je da je povratak Srba na Kosmet najneuspješniji i najskuplji povratak na svijetu i u prilog tome naveo da se u Peć, Uroševac i Đakovicu nije vratio nijedan Srbin, a da je njihova imovina oteta, popaljena i uništena.

On je naglasio da država Srbija čini sve da u dijalogu sa Prištinom što prije dođe do konstituisanja zajednice srpskih opština koja bi bila garant imovinske i svake druge sigurnosti Srbima koji na Kosmetu žive i koji se tamo žele vratiti.

"Svako kašnjenje izazvaće efekat koji će odgovarati samo onima koji su drugima prava oduzeli", upozorio je Cucić.

Šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport najavio je ovom prilikom da će EU iz svojih fondova finansirati još jedan paket pravne pomoći interno raseljenim licima da bi im pomogli da zatvore bolno poglavlje u svojim životima.

"Kada vrate glavninu svoje imovine, raseljeni mogu sami odlučiti da li će imovinu prodati ili će se vratiti. EU će im pomoći u tome", rekao je Devenport.

Komentari / 0

Ostavite komentar