Прича: Како је Нејмар завршио у Барси, а не у Реалу?!

Зима 2006. године. Голобради клинац из Бразила је држао лекције на Валдебебасу. Флорентино Перез је одлазио из Краљевског клуба. Фернандо Мартин је размишљао само о изборима...

Фудбал 05.06.2015 | 00:00
Прича: Како је Нејмар завршио у Барси, а не у Реалу?!

Ломила су се копља на Пиринејима. Покушавали су и клубови из осталих земаља, искључиво они најбогатији, али у клинчу са шпанским гигантима зна се ко пада у нокаут. Остатак света брзо се повукао, Реал и Барселона су наставили да се рвају за потпис новог фудбалског генијалца. На крају је изабрао сунчану Каталонију. Није морало тако да буде...

Премотајмо филм на 2006. годину. Испред тек отвореног Валдебебаса, Реаловог тренинг центра, аутобус чека да покупи децу и одвезе их на Коста Браву где се игра престижни Медитерански међународни куп. Међу свом том децом и 14-годишњи Бразилац, који је протекле две недеље тренирао у Мадриду. Остали га дечаци нису добро познавали. Знали су да се зове Нејмар и морали су да примете да уме са лоптом. Требало је да путује са њима.
"Рекли су нам да треба да му честитамо", присећа се Фран Сол, сада фудбалер Виљареала и један од те деце испред аутобуса.

Нејмар на крају није ушау у аутобус. У начелу постигнут договор у последњем је тренутку пропао због суме од 60.000 долара (нешто више од 53.000 евра). Толико су менаџери и родитељи младог фудбалера тражии како би дечаковој баби и деди купили стан у Бразилу. Живели су у очајним условима. Реал није прихватио. Нејмар се спаковао и вратио у Бразил.

Мадридска Марка подсећа да је све почело још коју недељу раније. Вагнер Рибеиро, менаџер који је годину дана раније на Сантјаго Бернабеу довео Робиња, "новог Пелеа" како су га тада звали, имао је још једног аса у рукаву. Али у Краљевском клубу свима се већ смучила потрага за новим Пелеом, Марадоном, Ди Стефаном... Пролазили су дечаци као на траци. Ретки су заиста били то зашта су их представљали. А све је плаћао Реал. И пут и смештај и прегледе и опрему...

Кад се Рибеиро јавио са Нејмаром уз традиционалну: "Овог малог не смете да пропустите", из Реала је добио одговор: "Нема проблема, кад год хоћеш, али ти плаћаш трошкове".
"Савршено", самоуверено је рекао Рибеиро. Толико је био убеђен у квалитет момчића из Сантоса, који је тек напунио 14 година.

Толико да је Нејмара после 10-часовног авионског лета одмах са аеродрома довукао на Валдебебас. На терену број 10 чекали су шансу. Била је то генерација у којој су поред Сола играли и Дани Карвахал, Пабло Сарабија, Алекс Фернандез, који је пролеће провео на позајмици у Ријеци. Један од запослених у колосалном тренинг центру питао је мршавог дечака да ли је нервозан. Овај се само насмејао.

А шта се тачно десило када је Нејмар крочио на терен? Различита су сведочења.
"Видели смо мало и веома жгољаво дете. Јесте знао са лоптом, био је вешт, али нас није оставио без даха. Навикли смо да нам у Реал долазе играчи на пробу. Већина их је била вешта", говори Сол, који очигледно није био баш импресиониран.

Међутим, ако Сол и није скаути Реала јесу. Уосталом те су пробе талентованих играча за њих ноћна мора. У мору деце са свих меридијана тешко је издвојити правог, а апсолутно је забрањено оманути. Један од њих сведочи за Марку. Услов је био да му се име не помиње.
"Сваки његов потез је био посебан. Имао је све. Толико је одскакао да је већ наредни меч играо против две године старијих момака. И опет исто. Поезија фудбала".

Истина је вероватно негде у средини, али да овај анонимни скаут не лупа у празно говори то што су Реалови директори одмах сели за сто са Рибеиром и Нејмаровим оцем. Брзо је све утаначено. И плата и долазак родитеља и Нејмарове сестре на школовање у Мадрид. У последњем тренутку проблем са сиромашним бабом и децом, који нису желели да напусте Бразил. Али ни Нејмарови родитељи нису желели да их оставе да живе у беди. Реал ће им купити стан од 60.000 долара.

Испоставило се да неће. Питање је у ствари колико су у Мадриду уопште и размишљали о томе. Само пар дана пре доласка Нејмара садашњи председник Реала Флорентино Перез завршио је први мандат на истој функцији. Избори су били приоритет за његовог наследника Фернанда Мартина. Није било време да се размишља о неком тамо клинцу и захеву његових похлепних родитеља...

Седам година касније тај исти клинац је потписао за Барселону. Кажу за све скупа 95.000.000 евра.

Коментари / 0

Оставите коментар