Priča: Kako je Nejmar završio u Barsi, a ne u Realu?!

Zima 2006. godine. Golobradi klinac iz Brazila je držao lekcije na Valdebebasu. Florentino Perez je odlazio iz Kraljevskog kluba. Fernando Martin je razmišljao samo o izborima...

Fudbal 05.06.2015 | 00:00
Priča: Kako je Nejmar završio u Barsi, a ne u Realu?!

Lomila su se koplja na Pirinejima. Pokušavali su i klubovi iz ostalih zemalja, isključivo oni najbogatiji, ali u klinču sa španskim gigantima zna se ko pada u nokaut. Ostatak sveta brzo se povukao, Real i Barselona su nastavili da se rvaju za potpis novog fudbalskog genijalca. Na kraju je izabrao sunčanu Kataloniju. Nije moralo tako da bude...

Premotajmo film na 2006. godinu. Ispred tek otvorenog Valdebebasa, Realovog trening centra, autobus čeka da pokupi decu i odveze ih na Kosta Bravu gde se igra prestižni Mediteranski međunarodni kup. Među svom tom decom i 14-godišnji Brazilac, koji je protekle dve nedelje trenirao u Madridu. Ostali ga dečaci nisu dobro poznavali. Znali su da se zove Nejmar i morali su da primete da ume sa loptom. Trebalo je da putuje sa njima.
"Rekli su nam da treba da mu čestitamo", priseća se Fran Sol, sada fudbaler Viljareala i jedan od te dece ispred autobusa.

Nejmar na kraju nije ušau u autobus. U načelu postignut dogovor u poslednjem je trenutku propao zbog sume od 60.000 dolara (nešto više od 53.000 evra). Toliko su menadžeri i roditelji mladog fudbalera tražii kako bi dečakovoj babi i dedi kupili stan u Brazilu. Živeli su u očajnim uslovima. Real nije prihvatio. Nejmar se spakovao i vratio u Brazil.

Madridska Marka podseća da je sve počelo još koju nedelju ranije. Vagner Ribeiro, menadžer koji je godinu dana ranije na Santjago Bernabeu doveo Robinja, "novog Pelea" kako su ga tada zvali, imao je još jednog asa u rukavu. Ali u Kraljevskom klubu svima se već smučila potraga za novim Peleom, Maradonom, Di Stefanom... Prolazili su dečaci kao na traci. Retki su zaista bili to zašta su ih predstavljali. A sve je plaćao Real. I put i smeštaj i preglede i opremu...

Kad se Ribeiro javio sa Nejmarom uz tradicionalnu: "Ovog malog ne smete da propustite", iz Reala je dobio odgovor: "Nema problema, kad god hoćeš, ali ti plaćaš troškove".
"Savršeno", samouvereno je rekao Ribeiro. Toliko je bio ubeđen u kvalitet momčića iz Santosa, koji je tek napunio 14 godina.

Toliko da je Nejmara posle 10-časovnog avionskog leta odmah sa aerodroma dovukao na Valdebebas. Na terenu broj 10 čekali su šansu. Bila je to generacija u kojoj su pored Sola igrali i Dani Karvahal, Pablo Sarabija, Aleks Fernandez, koji je proleće proveo na pozajmici u Rijeci. Jedan od zaposlenih u kolosalnom trening centru pitao je mršavog dečaka da li je nervozan. Ovaj se samo nasmejao.

A šta se tačno desilo kada je Nejmar kročio na teren? Različita su svedočenja.
"Videli smo malo i veoma žgoljavo dete. Jeste znao sa loptom, bio je vešt, ali nas nije ostavio bez daha. Navikli smo da nam u Real dolaze igrači na probu. Većina ih je bila vešta", govori Sol, koji očigledno nije bio baš impresioniran.

Međutim, ako Sol i nije skauti Reala jesu. Uostalom te su probe talentovanih igrača za njih noćna mora. U moru dece sa svih meridijana teško je izdvojiti pravog, a apsolutno je zabranjeno omanuti. Jedan od njih svedoči za Marku. Uslov je bio da mu se ime ne pominje.
"Svaki njegov potez je bio poseban. Imao je sve. Toliko je odskakao da je već naredni meč igrao protiv dve godine starijih momaka. I opet isto. Poezija fudbala".

Istina je verovatno negde u sredini, ali da ovaj anonimni skaut ne lupa u prazno govori to što su Realovi direktori odmah seli za sto sa Ribeirom i Nejmarovim ocem. Brzo je sve utanačeno. I plata i dolazak roditelja i Nejmarove sestre na školovanje u Madrid. U poslednjem trenutku problem sa siromašnim babom i decom, koji nisu želeli da napuste Brazil. Ali ni Nejmarovi roditelji nisu želeli da ih ostave da žive u bedi. Real će im kupiti stan od 60.000 dolara.

Ispostavilo se da neće. Pitanje je u stvari koliko su u Madridu uopšte i razmišljali o tome. Samo par dana pre dolaska Nejmara sadašnji predsednik Reala Florentino Perez završio je prvi mandat na istoj funkciji. Izbori su bili prioritet za njegovog naslednika Fernanda Martina. Nije bilo vreme da se razmišlja o nekom tamo klincu i zahevu njegovih pohlepnih roditelja...

Sedam godina kasnije taj isti klinac je potpisao za Barselonu. Kažu za sve skupa 95.000.000 evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar