Чувајте дјецу од инсеката

Када дође до уједа инсекта, прво се добро охлади место да би се спречио оток (прислони се кеса са ледом), а затим нанесе антихистамин крема.

Здравље 04.06.2015 | 08:33
Чувајте дјецу од инсеката

Када порасту температуре, на нежну дечју кожу устреме се разни инсекти. Најопасније су пчеле, осе и стршљенови, који отровним жаокама болно убадају, а могу да угорзе и живот ако изазову анафилактички шок. Комарци су увек напорни и непријатни, а најмлађи често имају бурну рекацију на ујед.

Када дође до уједа инсекта, прво се добро охлади место да би се спречио оток (прислони се кеса са ледом), а затим нанесе антихистамин крема, препоручује бечки лекар опште праксе др Мартина Крафт. Такође, нипошто не би требало дозволити детету да се чеше јер то изазива упалу. У случају бурне реакције, ако дође до анафилактичог шока, који је праћен гушењем и отежаним дисањем, убрзаним пулсом, вртоглавицом и несвестицом, одмах се зове хитна помоћ и ништа не преузима на своју руку.

У кућној апотеци, осим антихистаминика, обавезно би требало имати благо средство против болова и ињекцију адреналина за алергичне особе, а у народној медицини се против уједа користи лук и сирћетна вода.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар