Дража је утјерао страх у кости Адолфу Хитлеру

Вођа немачких нациста највећу претњу по своју војску видео је од четничког покрета и на време упозоравао вођу фашистичког покрета да буду опрезни од војске Драгољуба Михаиловића.

Србија 03.06.2015 | 22:15
Дража је утјерао страх у кости Адолфу Хитлеру

У тренутку када су борбе у Другом светском рату биле у пуном јеку, почетком 1943. године, Драгољубу Дражи Михаиловићу, вођи четничког покрета, нову годину је честитао генерал Двајт Ајзенхауер, командант савезничких снага у Африци, хвалећи успехе “југословенских одреда под Дражиним вођством”.

Истовремено док је добијао похвале од Ајзенхауера, четнички вођа је утеривао страх у кости Адолфу Хитлеру, те је нацистички вођа имао план за “чичу”.

Средином фебруара 1943. године, Хитлер се обратио вођи италијанских фашиста Бениту Мусолинију, тражећи од њега да смени генерала Марија Роату , због како је невео генераловог “болећивог односа према Михаиловићу”. Истовремено је Мусолинију очитао лекцију о томе како треба третирати Дражину војску.

Михаиловићев покрет је за нас права опасност, нарочито начин на који се он развија.

Велики број веродостојних података јасно доказује да тај покрет, који је одлично организован и с јасним политичким циљем, само чека прави тренутак када ће да се окрене против нас – упозоравао је вођа нациста.

Хитлер је издао посебно наређење својим савезницима:

Сматрам да је пожељно да се ваша Друга армија опходи према Михаиловићу и његовом покрету као према непомирљивим непријатељима осовинских сила.

Према извештају британског изасланика пуковника Стенли Вилијама Бејлија, Михаиловић је рекао шта му је на срцу, по питању савезника, у једној ноћи, на крштењу једне бебе, када је мало попио. Бејли је то записао:

Све док Италијани буду једини извор помоћи, савезници ништа не могу учинити да Михаиловић промени став према Италијанима. Његови непријатељи су: партизани, усташе, муслимани и Хрвати. Када буде свршио с њима, он ће се окренути према Немцима и Италијанима, затим ће успоставити своју сопствену искрену демократију у Југославији, без икакве захвалности према западним силама, чија се хипокризија испољава у одбијању да се стане на његову страну против партизана.

Истовремено, огласио се и Младен Жујовић, Михаиловићев блиски сарадник, који је Дражу чуо како се жали на недостатак савезничке помоћи и на захтеве савезника да четници, без обзира на немачке одмазде, врше саботаже чак и када оне немају неког већег војног значаја, а онда је наставио:

Савезници не верују да је проливено довољно српске крви, те траже још. Њихов радио сад хвали Тита, а ви сте у Црној Гори имали лично искуство с Титовим бољшевичким режимом и знате шта да мислите о тим разбојницима који су побили толико људи и који хоће да униште нашу традицију и баштину наслеђену из славне прошлости.

Видели сте Италијане и њихову бедну војску. Они ће нам служити као складиште муниције, које можемо узети кад год нам се прохте.

Касније је и сам генерал негирао да је Бејлију рекао да су његови непријатељи партизани, усташе, муслимани и Хрвати, да ће се, кад с њима сврши, окренути Немцима и Италијанима, а одлучно је оповргао и да је изјавио како су Италијани његов “једини извор снабдевања”.

Извор: Телеграф

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ПД

03.06.2015 20:24

Јој глупости. Хитлеру се тресле гаце од цица Дразе. Па , сто не побједи партизане? Вец га они укокасе , да му се и гроб не зна !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

03.06.2015 20:25

Фукара од човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.06.2015 21:36

Мозе ли јос јадније и смјесније.Дно дна.

Name

СС

03.06.2015 20:28

Смијешно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

03.06.2015 20:38

Дјенерале цудо си био И остао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

03.06.2015 21:02

На ову Хитлерову слику додајте плаву косу, избрисите бркове и добијате - лик Ангеле Меркел. Погледајте добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИНАРСКА ДИВИЗИЈА

03.06.2015 21:32

Устани цица Дразо преузми команду,и растјерај ову разјарену банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

04.06.2015 04:31

Ах јашта је издајник своје државе и свог народа и осталог, исти су били тада само што је њему Хитлер ут.... а било големо.

ОДГОВОРИТЕ