Draža je utjerao strah u kosti Adolfu Hitleru

Vođa nemačkih nacista najveću pretnju po svoju vojsku video je od četničkog pokreta i na vreme upozoravao vođu fašističkog pokreta da budu oprezni od vojske Dragoljuba Mihailovića.

Srbija 03.06.2015 | 22:15
Draža je utjerao strah u kosti Adolfu Hitleru

U trenutku kada su borbe u Drugom svetskom ratu bile u punom jeku, početkom 1943. godine, Dragoljubu Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta, novu godinu je čestitao general Dvajt Ajzenhauer, komandant savezničkih snaga u Africi, hvaleći uspehe “jugoslovenskih odreda pod Dražinim vođstvom”.

Istovremeno dok je dobijao pohvale od Ajzenhauera, četnički vođa je uterivao strah u kosti Adolfu Hitleru, te je nacistički vođa imao plan za “čiču”.

Sredinom februara 1943. godine, Hitler se obratio vođi italijanskih fašista Benitu Musoliniju, tražeći od njega da smeni generala Marija Roatu , zbog kako je neveo generalovog “bolećivog odnosa prema Mihailoviću”. Istovremeno je Musoliniju očitao lekciju o tome kako treba tretirati Dražinu vojsku.

Mihailovićev pokret je za nas prava opasnost, naročito način na koji se on razvija.

Veliki broj verodostojnih podataka jasno dokazuje da taj pokret, koji je odlično organizovan i s jasnim političkim ciljem, samo čeka pravi trenutak kada će da se okrene protiv nas – upozoravao je vođa nacista.

Hitler je izdao posebno naređenje svojim saveznicima:

Smatram da je poželjno da se vaša Druga armija ophodi prema Mihailoviću i njegovom pokretu kao prema nepomirljivim neprijateljima osovinskih sila.

Prema izveštaju britanskog izaslanika pukovnika Stenli Vilijama Bejlija, Mihailović je rekao šta mu je na srcu, po pitanju saveznika, u jednoj noći, na krštenju jedne bebe, kada je malo popio. Bejli je to zapisao:

Sve dok Italijani budu jedini izvor pomoći, saveznici ništa ne mogu učiniti da Mihailović promeni stav prema Italijanima. Njegovi neprijatelji su: partizani, ustaše, muslimani i Hrvati. Kada bude svršio s njima, on će se okrenuti prema Nemcima i Italijanima, zatim će uspostaviti svoju sopstvenu iskrenu demokratiju u Jugoslaviji, bez ikakve zahvalnosti prema zapadnim silama, čija se hipokrizija ispoljava u odbijanju da se stane na njegovu stranu protiv partizana.

Istovremeno, oglasio se i Mladen Žujović, Mihailovićev bliski saradnik, koji je Dražu čuo kako se žali na nedostatak savezničke pomoći i na zahteve saveznika da četnici, bez obzira na nemačke odmazde, vrše sabotaže čak i kada one nemaju nekog većeg vojnog značaja, a onda je nastavio:

Saveznici ne veruju da je proliveno dovoljno srpske krvi, te traže još. Njihov radio sad hvali Tita, a vi ste u Crnoj Gori imali lično iskustvo s Titovim boljševičkim režimom i znate šta da mislite o tim razbojnicima koji su pobili toliko ljudi i koji hoće da unište našu tradiciju i baštinu nasleđenu iz slavne prošlosti.

Videli ste Italijane i njihovu bednu vojsku. Oni će nam služiti kao skladište municije, koje možemo uzeti kad god nam se prohte.

Kasnije je i sam general negirao da je Bejliju rekao da su njegovi neprijatelji partizani, ustaše, muslimani i Hrvati, da će se, kad s njima svrši, okrenuti Nemcima i Italijanima, a odlučno je opovrgao i da je izjavio kako su Italijani njegov “jedini izvor snabdevanja”.

Izvor: Telegraf

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

PD

03.06.2015 20:24

Joj gluposti. Hitleru se tresle gace od cica Draze. Pa , sto ne pobjedi partizane? Vec ga oni ukokase , da mu se i grob ne zna !

ODGOVORITE
Name

Zero

03.06.2015 20:25

Fukara od čovjeka.

ODGOVORITE
Name

Md

03.06.2015 21:36

Moze li jos jadnije i smjesnije.Dno dna.

Name

SS

03.06.2015 20:28

Smiješno...

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

03.06.2015 20:38

Djenerale cudo si bio I ostao!!!

ODGOVORITE
Name

lol

03.06.2015 21:02

Na ovu Hitlerovu sliku dodajte plavu kosu, izbrisite brkove i dobijate - lik Angele Merkel. Pogledajte dobro!

ODGOVORITE
Name

DINARSKA DIVIZIJA

03.06.2015 21:32

Ustani cica Drazo preuzmi komandu,i rastjeraj ovu razjarenu bandu.

ODGOVORITE
Name

Crni

04.06.2015 04:31

Ah jašta je izdajnik svoje države i svog naroda i ostalog, isti su bili tada samo što je njemu Hitler ut.... a bilo golemo.

ODGOVORITE