Никада објављена слика српске краљице Драге

Да ли сте у овој сеоској идили препознали контроверзну српску краљицу, супругу српског краља Александра Обреновића, која је страдала 1903. године?

Србија 03.06.2015 | 22:00
Никада објављена слика српске краљице Драге

На изложби “Наталија Обреновић у фонду Бранка Стојановића” у Историјском музеју Србије пажњу нам привлачи несвакидашња фотографија, која на први поглед прилично одудара од остатка поставке.

Сеоска идила, у центру пажње воловска кола, а на њима ни мање ни више него – српска краљица!

Вероватно ни сами, у мору непознатих лица, не бисмо препознали краљицу Драгу (Машин) Обреновић, да нам је није разоткрила ауторка изложбе Зорица Јанковић.

Фотографија је снимљена 14. августа 1900. године, а на њој су поред краљице Драге, на излету снимљене и њене сестре Луњевица – објашњава за Телеграф Јанковићева додајући да је изложба, на којој је међу 300 личних предмета краљице Наталије Обреновић осванула и ова фотографија, пре свега “допринос настојањима да се што потпуније дефинише улога прве нововековне српске краљице, у бурном политичком животу Србије 19. века“.

Изложене су углавном фотографије Наталије, њене породице и пријатеља, затим писма, исечци из новина, лична документа и предмети – истакла је ауторка наглашавајући да је предмете Историјском музеју Србије поклонио Бранко Стојановић, пасионирани колекционар краљичине заоставштине.

Извор: Телеграф

Коментари / 0

Оставите коментар