Nikada objavljena slika srpske kraljice Drage

Da li ste u ovoj seoskoj idili prepoznali kontroverznu srpsku kraljicu, suprugu srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, koja je stradala 1903. godine?

Srbija 03.06.2015 | 22:00
Nikada objavljena slika srpske kraljice Drage

Na izložbi “Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića” u Istorijskom muzeju Srbije pažnju nam privlači nesvakidašnja fotografija, koja na prvi pogled prilično odudara od ostatka postavke.

Seoska idila, u centru pažnje volovska kola, a na njima ni manje ni više nego – srpska kraljica!

Verovatno ni sami, u moru nepoznatih lica, ne bismo prepoznali kraljicu Dragu (Mašin) Obrenović, da nam je nije razotkrila autorka izložbe Zorica Janković.

Fotografija je snimljena 14. avgusta 1900. godine, a na njoj su pored kraljice Drage, na izletu snimljene i njene sestre Lunjevica – objašnjava za Telegraf Jankovićeva dodajući da je izložba, na kojoj je među 300 ličnih predmeta kraljice Natalije Obrenović osvanula i ova fotografija, pre svega “doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše uloga prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka“.

Izložene su uglavnom fotografije Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečci iz novina, lična dokumenta i predmeti – istakla je autorka naglašavajući da je predmete Istorijskom muzeju Srbije poklonio Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar kraljičine zaostavštine.

Izvor: Telegraf

Komentari / 0

Ostavite komentar