РГ анализа - ДОМИНАЦИЈА: Новаков дан на Рафин рођендан!

И Париз му је узео – "Број 1" декласирао је Надала на месту где је Шпанац освојио девет грен слем турнира!

Тенис 03.06.2015 | 23:00
РГ анализа - ДОМИНАЦИЈА: Новаков дан на Рафин рођендан!

Било је време!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, после шест пораза од Рафаела Надала на Ролан Гаросу, од чега два у финалима, одиграо је меч за анале и тениски понизио "Краља шљаке" на стадиону на којем је девет пута у историји виђен исти епилог – Рафин тријумф!

Тога неће бити ове године, тек други пут у историји.

После Робина Содерлинга 2009. године, Ђоковић је постао први тенисер који је успео да победи Надала на "Филип Шатријеу". Али, како да га победи – 7:5, 6:3, 6:1.

Надал је и раније имао тешких пораза, Ђоковић је и раније правио велике успехе и побеђивао ривале убедљиво, али ако се узму у обзир све околности – можда није претерано рећи да је ово најтежи пораз Шпанца у каријери, који му је највећи ривал нанео на... 29. рођендан.

Браво, мајсторе! А, сада у истом стилу до титуле, до великог грен слема (Ролан Гароса, Вимблдона, УС Опена и Аустралијан Опена), до места међу тениским бесмртницима каквих је само седморица: Фред Пери, Дон Баџ, Род Лејвер, Рој Емерсон, Андре Агаси, Роџер Федерер и Рафаел Надал.

Време је!

Тешко да је икада, а Ролан Гарос постоји 125 година, неки меч четврфинала изазвао већу пажњу светске јавности. И то није случајно!

Већ у том рангу такмичења на Отвореном првенству Француске и једином грен слему на земљаној подлози, састали су се убедљиво најтрофејнији тенисер на шљаци, деветоструки и актуелни освајач Ролан Гароса, Рафаел Надал и убедљиво најтрофејнији тенисер на свету у последње четири године, најдоминантнији играч на Туру тренутно, "Број 1", Новак Ђоковић.

Мало ћемо се нашалити, први пут у 125 година, организатори Ролан Гароса заказали су мушко финале за – среду! Јер, ово заиста јесте било финале пре финала, али и уједно победа коју је Новак вероватно најмање бурно прославио у поређењу са претходних 20 против Надала на свим меридијанима.

Свестан да је ово, на крају, ипак било само четвртфинале и да ова победа неће имати праву тежину уколико не буде завршена подизањем 14,5 килограма тешког трофеја симболичног имена "Куп мускетара", Ђоковић је само подигао руке у вис, погледао ка боксу, похвалио Рафу и отишао на одмор.

Посао га чека!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лија

04.06.2015 06:57

Срећан рођендан Рафа.

ОДГОВОРИТЕ