РГ: Успио је! Нолету историјски меч против Рафе са 3:0!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић убедљиво је савладао деветоструког шампиона Ролан Гароса Рафаела Надала у четвртфиналу, резултатом 7:5, 6:3, 6:1.

Тенис 03.06.2015 | 19:40
РГ: Успио је! Нолету историјски меч против Рафе са 3:0!

Ђоковић је још једном потврдио да се налази у сјајној форми, пошто је први пут у мечу који се игра на три добијена сета победио Надала на шљаци.

Да нанесе тек други пораз Рафи у Булоњској шуми Новаку је било потребно нешто мање од два и по сата, а колико год то звучало нереално, резултат је могао да буде и убедљивији.

Шпанац је бранио титулу освојену прошле године и због тога ће пасти на 10. место на свету, док Ђоковић у полуфиналу иде највероватније на Ендија Марија, који има два сета вишка против Давида Ферера.

Ово је била 44. епизода највећег ривалства у историји тениса Рафоле, а Ђоковић је остварио 21. тријумф. Сада му Шпанац бежи само две победе, захваљујући сјајној серији од шест добијених мечева у претходних седам сусрета. Такође, једино је Србин да савлада Шпанца на сваком од четири Грен слема.

Овај на стадиону ’Филип Шатрије’, на којем је Надал освојио рекодних девет титула, почео је савршено по Ђоковића. Српски тенисер потпуно је доминирао и врло брзо повео са 4:0, уз два брејка. Међутим, тада се десио несхватљив пад у игри српског играча, који је почео да греши и дозволио ривалу да се потпуно врати у меч.

Новак се у тим тренуцима лоше кретао, бирао је не баш сјајна решења и код 4:4 Рафа је био фаворит за освајање сета. Ипак, Ђоковић се стабилизовао у финишу, некако направио брејк којим је и освојио први сет.

Тада је меч вероватно био и одлучен, иако је српски представник тек крајем другог дела игре преломио за 2-0. Трећи сет био је пука формалност, пошто је Ђоковић показао још једном колико је моћан, па је мало фалило да и Надал оде кући са ’кромпиром’.

Најбољи спортиста света није блистао у овом сусрету – пречесто је играо дроп шотове, али је у важним тренуцима увек био на висини задатка. Ритерн није функционисао на жељеном нивоу, па отуд и лош проценат реализације брејк прилика. Новак је направио „само“ седам брејкова из 18 прилика, а сусрет је завршио са чак 31 поеном више од ривала – 102:71.

Био је много агресивнији, увек је он био тај који одлучује о поенима, што показује и статистика – 45 винера и 30 неизнуђених грешака. С друге стране мреже, неочекивано пасиван био је момак у плавој опреми. Меч је завршио у дебелом минусу направивши 30 грешака, уз само 16 директних поена.

Ђоковић је наставио пут ка јединој Грен слем титули која му недостаје, а сада му остају још два корака.

Вероватно и тежа од овог...

Коментари / 0

Оставите коментар