RG: Uspio je! Noletu istorijski meč protiv Rafe sa 3:0!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ubedljivo je savladao devetostrukog šampiona Rolan Garosa Rafaela Nadala u četvrtfinalu, rezultatom 7:5, 6:3, 6:1.

Tenis 03.06.2015 | 19:40
RG: Uspio je! Noletu istorijski meč protiv Rafe sa 3:0!

Đoković je još jednom potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi, pošto je prvi put u meču koji se igra na tri dobijena seta pobedio Nadala na šljaci.

Da nanese tek drugi poraz Rafi u Bulonjskoj šumi Novaku je bilo potrebno nešto manje od dva i po sata, a koliko god to zvučalo nerealno, rezultat je mogao da bude i ubedljiviji.

Španac je branio titulu osvojenu prošle godine i zbog toga će pasti na 10. mesto na svetu, dok Đoković u polufinalu ide najverovatnije na Endija Marija, koji ima dva seta viška protiv Davida Ferera.

Ovo je bila 44. epizoda najvećeg rivalstva u istoriji tenisa Rafole, a Đoković je ostvario 21. trijumf. Sada mu Španac beži samo dve pobede, zahvaljujući sjajnoj seriji od šest dobijenih mečeva u prethodnih sedam susreta. Takođe, jedino je Srbin da savlada Španca na svakom od četiri Gren slema.

Ovaj na stadionu ’Filip Šatrije’, na kojem je Nadal osvojio rekodnih devet titula, počeo je savršeno po Đokovića. Srpski teniser potpuno je dominirao i vrlo brzo poveo sa 4:0, uz dva brejka. Međutim, tada se desio neshvatljiv pad u igri srpskog igrača, koji je počeo da greši i dozvolio rivalu da se potpuno vrati u meč.

Novak se u tim trenucima loše kretao, birao je ne baš sjajna rešenja i kod 4:4 Rafa je bio favorit za osvajanje seta. Ipak, Đoković se stabilizovao u finišu, nekako napravio brejk kojim je i osvojio prvi set.

Tada je meč verovatno bio i odlučen, iako je srpski predstavnik tek krajem drugog dela igre prelomio za 2-0. Treći set bio je puka formalnost, pošto je Đoković pokazao još jednom koliko je moćan, pa je malo falilo da i Nadal ode kući sa ’krompirom’.

Najbolji sportista sveta nije blistao u ovom susretu – prečesto je igrao drop šotove, ali je u važnim trenucima uvek bio na visini zadatka. Ritern nije funkcionisao na željenom nivou, pa otud i loš procenat realizacije brejk prilika. Novak je napravio „samo“ sedam brejkova iz 18 prilika, a susret je završio sa čak 31 poenom više od rivala – 102:71.

Bio je mnogo agresivniji, uvek je on bio taj koji odlučuje o poenima, što pokazuje i statistika – 45 vinera i 30 neiznuđenih grešaka. S druge strane mreže, neočekivano pasivan bio je momak u plavoj opremi. Meč je završio u debelom minusu napravivši 30 grešaka, uz samo 16 direktnih poena.

Đoković je nastavio put ka jedinoj Gren slem tituli koja mu nedostaje, a sada mu ostaju još dva koraka.

Verovatno i teža od ovog...

Komentari / 0

Ostavite komentar