Отворено писмо министру пољопривреде

Потрошити два своја мандата на беживотном бављењу подстицајима заиста је изузетно умјеће. Или је изузетност у постојећој, од народа отуђеној власти, која је у стању да прави и највеће штете народу и да за то не одговора. Да опстаје и учвршћује се на тим штетама. Што је народу горе власт је чвршћа и постојанија.

Република Српска 03.06.2015 | 15:27
Отворено писмо министру пољопривреде

Посебност бављења подстицајима је што се не гледа на резултат. Не уочава се да подстицаји не граде него уништавају пољопривреду. У времену 2000. – 2013. године учешће пољопривреде у друштвеном производу је смањено са 16 % на 10 % односно за 38 % (индустрије за 27 %).

Пажњу не привлачи ни чињеница да свега 5 % пољопривредних домаћинстава остварује подстицај. Као и на осталим подручјима, и у пољопривреди, држава је окренута малом броју одабраних, а остали дио народа нека скапава у сиромаштву. Овдје се то чини избором само крупних који су у стању да дођу до подстицаја.

Да развој пољопривреде није у подстицајима него у развоју прехрамбене индустрије говоре следећи подаци.
У Њемачкој вриједност прехрамбене индустрије по ха пољопривредне површине износи око 4.500 КМ. Развијена прехрамбена индустрија вуче за собом развој пољопривреде па у земљи која има далеко лошије услове за бављење пољопривредом остварује се вриједност од преко 2.600 КМ/ха.

Код нас је другачије. Вриједност прехрамбене индустрије по ха пољопривредне површине износи свега око 180 КМ. То гуши развој пољопривреде па је код нас вриједност пољопривредне производње по ха свега 815 КМ или 3,2 пута мање него у Њемачкој.

Шта мислите министре Мирјанићу је ли развој пољопривреде у подстицајима или развоју прехрамбене индустрије? Зашто приватизацијом уништавате и постојеће капацитете прехрамбене индустрије као што је случај са Шећераном у Бијељини, умјесто да градите нове? Забрињава ли Вас што уништавате нашу пољопривреду?
Било би лијепо од Вас када би одговорили на ова питања. Не мени него пољопривредницима који то од Вас очекују.

Политичка организација "СНАГА НАРОДА"

Проф. др Алекса Милојевић

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЂЕ СЕ ТИ УПЕТЉА

03.06.2015 13:36

МОЈ СТЕВО ГДЈЕ СЕ ТИ УПЕТЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фосил

03.06.2015 17:29

Па он се петља вец 30 година. Ја би издао јавни позив за министра, холандјанин са 20 година искуства у пољопривреди па да видис цуда. А овога би гурнуо у расаду .

Name

Мумија

03.06.2015 13:37

Метузалеме мој , додји ми. Доста ти је висе, старији си од најстарије воденице остави тај посао неком младјем и паметнијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бест

03.06.2015 14:06

Брига њега за народ јер Баја не да новац, а он се као и сви обезбједили за све у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАСИ

03.06.2015 15:08

МИН МИРЈАНИЦУ ДАЈ САВ ПОДСТИЦАЈ ИНТЕГРАЛУ КОЈИ НАМ УНИСТАВА ОРАНИЦЕ КРАДУЦИ СЉУНАК ЗА АУТОПУТ, А ВИ НИСТА. МИНИСТРЕ ОБИДЈИТЕ ХЕЛИКОПТЕРОМ ИЗНАД ЛАКТАСА ДА ВИДИТЕ СТА РАДИ КРИМИ НЕИМАР А НАМА ОСТАЈЕ ДА УЗГАЈАМО КОМАРЦЕ И МУЗЕМО АКО ИМА ОТКУП МЛИЈЕКА ОД КОМАРАЦА, А ПОСТЕНИ ИНТЕГРАЛАЦ НЕКА КОД НАС КРАДЕ И УНИСТАВА И РАДИ СТА ХОЦЕ, А СВЕ ДА БИ ИМАО ЛОВУ ЗА ОРГИЈАЊЕ И МУЗУ СТАРЛЕТА ХВАЛА СНСД И ВАМА МИНИСТРЕ, А НАРОД КО ЈЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

03.06.2015 17:52

Зар овај Алекса Милојевић има образа да се јави и упире прстом у некога? Зар он мисли да смо заборавили почетак приватизације у Републици Српској када нам је узимао по 20 КМ. После га нигдје живог нема... Срамно! Мене би било стид те сиједе главе и титуле коју носи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

03.06.2015 21:11

Хеј неко, безобразан си као нико.

ОДГОВОРИТЕ