Otvoreno pismo ministru poljoprivrede

Potrošiti dva svoja mandata na beživotnom bavljenju podsticajima zaista je izuzetno umjeće. Ili je izuzetnost u postojećoj, od naroda otuđenoj vlasti, koja je u stanju da pravi i najveće štete narodu i da za to ne odgovora. Da opstaje i učvršćuje se na tim štetama. Što je narodu gore vlast je čvršća i postojanija.

Republika Srpska 03.06.2015 | 15:27
Otvoreno pismo ministru poljoprivrede

Posebnost bavljenja podsticajima je što se ne gleda na rezultat. Ne uočava se da podsticaji ne grade nego uništavaju poljoprivredu. U vremenu 2000. – 2013. godine učešće poljoprivrede u društvenom proizvodu je smanjeno sa 16 % na 10 % odnosno za 38 % (industrije za 27 %).

Pažnju ne privlači ni činjenica da svega 5 % poljoprivrednih domaćinstava ostvaruje podsticaj. Kao i na ostalim područjima, i u poljoprivredi, država je okrenuta malom broju odabranih, a ostali dio naroda neka skapava u siromaštvu. Ovdje se to čini izborom samo krupnih koji su u stanju da dođu do podsticaja.

Da razvoj poljoprivrede nije u podsticajima nego u razvoju prehrambene industrije govore sledeći podaci.
U Njemačkoj vrijednost prehrambene industrije po ha poljoprivredne površine iznosi oko 4.500 KM. Razvijena prehrambena industrija vuče za sobom razvoj poljoprivrede pa u zemlji koja ima daleko lošije uslove za bavljenje poljoprivredom ostvaruje se vrijednost od preko 2.600 KM/ha.

Kod nas je drugačije. Vrijednost prehrambene industrije po ha poljoprivredne površine iznosi svega oko 180 KM. To guši razvoj poljoprivrede pa je kod nas vrijednost poljoprivredne proizvodnje po ha svega 815 KM ili 3,2 puta manje nego u Njemačkoj.

Šta mislite ministre Mirjaniću je li razvoj poljoprivrede u podsticajima ili razvoju prehrambene industrije? Zašto privatizacijom uništavate i postojeće kapacitete prehrambene industrije kao što je slučaj sa Šećeranom u Bijeljini, umjesto da gradite nove? Zabrinjava li Vas što uništavate našu poljoprivredu?
Bilo bi lijepo od Vas kada bi odgovorili na ova pitanja. Ne meni nego poljoprivrednicima koji to od Vas očekuju.

Politička organizacija "SNAGA NARODA"

Prof. dr Aleksa Milojević

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ĐE SE TI UPETLJA

03.06.2015 13:36

MOJ STEVO GDJE SE TI UPETLJA.

ODGOVORITE
Name

Fosil

03.06.2015 17:29

Pa on se petlja vec 30 godina. Ja bi izdao javni poziv za ministra, holandjanin sa 20 godina iskustva u poljoprivredi pa da vidis cuda. A ovoga bi gurnuo u rasadu .

Name

Mumija

03.06.2015 13:37

Metuzaleme moj , dodji mi. Dosta ti je vise, stariji si od najstarije vodenice ostavi taj posao nekom mladjem i pametnijem.

ODGOVORITE
Name

best

03.06.2015 14:06

Briga njega za narod jer Baja ne da novac, a on se kao i svi obezbjedili za sve u životu.

ODGOVORITE
Name

LAKTASI

03.06.2015 15:08

MIN MIRJANICU DAJ SAV PODSTICAJ INTEGRALU KOJI NAM UNISTAVA ORANICE KRADUCI SLJUNAK ZA AUTOPUT, A VI NISTA. MINISTRE OBIDJITE HELIKOPTEROM IZNAD LAKTASA DA VIDITE STA RADI KRIMI NEIMAR A NAMA OSTAJE DA UZGAJAMO KOMARCE I MUZEMO AKO IMA OTKUP MLIJEKA OD KOMARACA, A POSTENI INTEGRALAC NEKA KOD NAS KRADE I UNISTAVA I RADI STA HOCE, A SVE DA BI IMAO LOVU ZA ORGIJANJE I MUZU STARLETA HVALA SNSD I VAMA MINISTRE, A NAROD KO JE....

ODGOVORITE
Name

neko

03.06.2015 17:52

Zar ovaj Aleksa Milojević ima obraza da se javi i upire prstom u nekoga? Zar on misli da smo zaboravili početak privatizacije u Republici Srpskoj kada nam je uzimao po 20 KM. Posle ga nigdje živog nema... Sramno! Mene bi bilo stid te sijede glave i titule koju nosi!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

03.06.2015 21:11

Hej neko, bezobrazan si kao niko.

ODGOVORITE