Трећина опасних производа су играчке

Играчке кинеског поријекла које садрже фталате, штетне материје чије дејство код дјеце може изазвати озбиљне здравствене хормонске промјене, опет успијевају пронаћи своје одредиште у трговинама широм БиХ.

Босна и Херцеговина 03.06.2015 | 13:19
Трећина опасних производа су играчке

Наиме, посљедњи подаци Агенције за надзор БиХ показали су да је од укупно 7.082 несигурна и ризична производа који су током прошле године повучени с бх. тржишта чак трећина била играчке.

Из надлежене агенције су навели да је основни узрок повлачења играчака озбиљан ризик за здравље и безбједност потрошача.

Прецизније говорећи, лабораторијске анализе, извршене у оквиру мониторинга Агенције за надзор тржишта БиХ, су показале како је недозвољену количину фталата садржавао велики број од два модела дјечјих лутака увезених из Кине. У овим играчкама ниво ове штетне материје био је изнад квота прописаних за тржиште БиХ.

Иначе, свјетска медицинска истраживања су показала да фталати имају способност да створе поремећај хормоналне равнотеже код дјеце, те да у неким случајевима могу бити узрочници канцера. Управо због тога је у ЕУ већ неколико година забрањено њихово кориштење у изради играчака, а европске земље су у великој мјери пооштриле контроле увоза играчака.

На тржиште БиХ, поред играчака које су садржавале висок ниво штетних материја, пут до продајних мјеста пронашао је и велики број производа за дјецу који нису испуњавали безбједносне услове. Међу њима је био највећи број ходалица, играчака, мишића за пливање и дјечјих купаћих костима. У извјештају је наведено да већина њих представља опасност од повреда, а неки могу узроковати пожаре или чак струјне ударе.

Весна Поповић, виши стручни сарадник за односе с јавношћу у Институцији омбудсмана за дјецу Републике Српске, истакла је да се штетни производи никако не би смјели наћи на тржишту и у продаји.

"Играчке и производи за дјецу који садрже хемијске спојеве који се називају фталати носе озбиљне здравствене ризике и могу изазвати различита оштећења и поремећаје код дјетета. Такви производи који садрже ове хемијске производе у проценту већем од дозвољеног не би се уопште смјели наћи на тржишту", рекла је она.

Поповићева је додала да је најсигурнији вид заштите дјеце управо тај да се такве играчке не нађу на тржишту, због чега је неопходан стални и појачан надзор при њиховом увозу.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

03.06.2015 11:25

Агенције су најобицнији паразити,та роба се интезивно увози скоро 20 година И они сад као раде на томе да контролису исправност!

ОДГОВОРИТЕ