Зуби страдају због погрешног прања

Чак трећина Европљана пере зубе без пасте, а девет одсто испитаника дели четкицу за зубе са чланом породице, обично супружником.

Здравље 03.06.2015 | 08:51
Зуби страдају због погрешног прања

Већина људи не пере зубе како треба, али недавно британско истраживање дошло је до још шокантнијих података. Чак трећина Европљана пере зубе без пасте, а девет одсто испитаника дели четкицу за зубе са чланом породице, обично супружником.

Упркос лошим навикама, већина испитаника признала је да су им најслабија тачка управо зуби и да је то прва ствар коју би променили код себе. Трећина је ужаснута стањем своје вилице, док 63 одсто жели беље и чистије зубе.

Вођа истраживања др Стив Преди каже да је редовно и правилно прање зуба предуслов доброг здравља.

- Забрињавајуће је да већина људи игнорише ову чињеницу. Модерне, електронске четкице и други производи за чишћење зуба олакшавају тај посао данас. Не би требало да буде изговора за прање зуба два пута дневно по два минута, уз редовне посете стоматологу - упозорава др Преди.

Извор: Б 92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Неко

03.06.2015 09:54

Предуслов доброг здравља су пуни дзепови и одмах немас стреса и ниста те не боли.Здрав си ко дрен. Нас народ једва купи нормалну цеткицу а они се јос бакцу са електрицном. Провидна ти реклама др Преди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мостар

04.06.2015 07:30

Осим конвенционалног прања зуба цеткицом и пастом, за комплетну оралну хигијену потребно је користити интерденталне цеткице које цисте апроксималне просторе измедју зуба или зубни конац са којим треба пазљиво руковати да не додје до озљеде интерденталне папиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

04.06.2015 10:06

Овај нацин цисцења зуба се назива БАСС техника и мозете погледати на yоутубе како тацно функционисе. Најбоља метода цисцења зуба, поготово за људе који болују од пародонтитиса, јер овом методом се најбоље скида наслага бактерија (биофилм) измедју зуба и десни, који инаце проузрокује пародонтална обољења. Не постоји студија која евидентирано доказује да је електрицна цеткица најбоља. И мануелна је такодје довољно саврсена, мада електрицна олаксава неким људима оралну хигијенну. Као сто је написао Мостарац, ни једна метода не мозе замјенити интердентално цисцење зуба нпр. концицем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

07.06.2015 16:46

Хвала на корисним информацијама!